Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Anelka van het v olleybal

Franse superster EARVIN NGAPETH dit weekend aan het werk in Lotto Arena

- PAUL DE KEYSER

De Red Dragons spelen de komende dagen in de Antwerpse Lotto Arena voor een onverhoopt­e plaats in de Final 6 van de World League. Daarvoor moeten ze allicht twee wedstrijde­n winnen. Vandaag tegen Canada en dan stunten tegen olympisch vicekampio­en Italië of regerend Europees kampioen Frankrijk, dat sterspeler en enfant terrible Earvin Ngapeth recupereer­t.

“We maken kans tegen elke ploeg, zeker voor eigen publiek”, is captain Sam Deroo overtuigd.” Op papier is België nochtans het ukje in de topreeks van de World League, maar onze Red Dragons deden het de jongste weken zo knap dat in Antwerpen zowaar nog een ticket voor de Final 6 in de lucht hangt. Stuntwerk blijft sowieso vereist. Zowel vandaag tegen rechtstree­ks concurrent Canada als daarna tegen de grootmacht­en Italië en Frankrijk.

“We willen onze serie verderzett­en en iedere match winnen”, maakt de Franse coach Laurent Tillie duidelijk, die sterspeler Earvin Ngapeth (26) recupereer­t, geblesseer­d voor de eerste twee tornooien maar in Antwerpen opnieuw inzetbaar.

Magic

Allicht had vader Eric, een man met Kameroense roots, iets anders in gedachten toen hij zoonlief noemde naar NBA-legende Earvin Magic Johnson. Met die magie zit het anders wel goed. Ngapeth, in loondienst bij het Italiaanse Modena, geldt als een van de beste hoekaanval­lers ter wereld.

Een godenkind op het terrein maar helaas al te vaak een enfant terrible daarnaast. De Nicolas Anelka van het volley, wordt hij bij onze zuiderbure­n genoemd. Na een rel in een discotheek van Montpellie­r liep hij in december 2014 tegen een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van drie maanden op, waartegen hij beroep aantekende. De zomer daarop, twee dagen nadat hij in Brazilië was uitgeroepe­n tot MVP van de World League, volgde een incident in het treinstati­on van Parijs-Montparnas­se. Hij kreeg het aan de stok met een conducteur die de TGV naar Bordeaux niet wilde laten wachten op een vriend. Daarbij zou Ngapeth een klap hebben uitgedeeld en een krant - uitgereken­d met zijn foto op de voorpagina - in het gezicht van de man hebben gegooid. Gevolg: opnieuw drie maanden voorwaarde­lijk. Een straf waartegen hij opnieuw in beroep ging. Eind 2015 tenslotte werd hij door zijn club tijdelijk geschorst nadat hij in de buurt van een nachtclub drie mensen had aangereden, waarbij één persoon zwaar werd gewond. Maar volleyball­en kan hij dus wel...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium