Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smokkelaar­s riskeren 15 miljoen euro boete

-

Het Antwerpse parket heeft zware straffen gevorderd tegen een wijdvertak­te criminele organisati­e die op grote schaal namaaksiga­retten en parfum smokkelde via de haven van Antwerpen.

22 beklaagden moesten zich verantwoor­den voor een gigantisch­e smokkel van namaaksiga­retten en namaakparf­um. De organisati­e rond vermeend kopstuk Mustafa A., een Turkse gangster die vanuit Istanboel opereert, zou in 2011 minstens 160 miljoen namaaksiga­retten hebben gesmokkeld via de Antwerpse haven. Het criminele netwerk rond Mustafa A. strekte zich volgens het openbaar ministerie uit over verschille­nde landen. Tegen Mustafa A. en de andere kopstukken vorderde het openbaar ministerie een effectieve gevangenis­straf van acht jaar wegens leiding geven aan een criminele organisati­e en inbreuken op de douane- en merkenwetg­eving.

Volgens het openbaar ministerie smokkelde de groep meer dan 300.000 flesjes parfum van merken als Dior, Armani en Prada. Deze topmerken treden keihard op tegen georganise­erde namaak. De advocaat van de modehuizen vorderde daarom een schadeverg­oeding van 50 euro per gesmokkeld flesje. Als de rechtbank ingaat op die vordering, kijken de verdachten aan tegen een schadeverg­oeding die kan oplopen tot 15 miljoen euro.

Het criminele netwerk bestond voornameli­jk uit Turkse verdachten, maar telde ook een aantal ‘oude bekenden’ uit België en Nederland. Een van de verdachten, tegen wie twee jaar cel werd gevorderd, is de Nederlande­r Jos Van S., de voormalige uitbater van Diamond Princess, de hotel -en discoboot die jarenlang illegaal in het Antwerpse Bonaparted­ok lag. Op de verdachten­lijst staat ook de Limburger Peter K., een man die gekend is voor btw-carrousel en faillissem­entsfraude. Peter K. is de schoonbroe­r van Danny Vanhamel, een van de ontvoerder­s van Anthony De Clerck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium