Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weiler wil Svilar (nog) niet als tweede keeper

Kampioen dreigt 17jarig toptalent te verliezen als het niet snel een oplossing vindt

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht zit met een probleem Mile Svilar. Het 17jarige toptalent en zijn entourage vinden dat hij klaar is om minstens tweede keeper te zijn bij paarswit, maar trainer René Weiler verkiest naast Frank Boeckx een meer ervaren keeper. Het bestuur zit verveeld met de zaak, want het wil de begeerde Svilar niet verliezen als er straks geen oplossing uit de bus komt.

Op zowat alle jeugdtorno­oien werd Mile Svilar de voorbije jaren uitgeroepe­n tot beste keeper: groot (1m89), lenig, snelle reflexen... Een toekomstig­e Thibaut Courtois, begeerd door de grootste Europese clubs en goud in de handen van Anderlecht.

De voorbije weken trainde Svilar alvast als een bezetene om straks een kans te krijgen van René Weiler. Van een zomerstop was niet echt sprake. Zelfs tijdens zijn vakantie in Griekenlan­d zat hij niet stil en nu al traint hij met de bal. Toen Svilar in 2015 als 16jarige zijn eerste profcontra­ct tekende bij Anderlecht, werd er voor hem namelijk een carrièrepl­an uitgeteken­d waarbij hij op zijn achttiende min- stens tweede doelman wilde of moest zijn. Wel, op 27 augustus blaast de zoon van Ratko achttien kaarsjes uit.

Niet zoals Roef

Alleen is René Weiler een andere mening toegedaan. Ja, de Zwitserse coach erkent ook het enorme talent van Svilar en was al meermaals onder de indruk van sommige reddingen, maar Weiler wil niets overhaaste­n. Hij vraagt zich af of een tiener als Svilar straks de druk aankan als hij eens echt tussen de palen moet staan. En ook of Mile fysiek al sterk genoeg is om luchtduels aan te gaan.

Weiler kijkt daarvoor terug naar het experiment met - de nochtans vier jaar oudere - Davy Roef vorig seizoen. De trainer is ervan overtuigd dat Anderlecht geen kampioen was geworden als Roef toen eerste doelman was gebleven. Al heeft Svilar wel één voordeel: toen Roef vorig jaar het verwijt kreeg niet communicat­ief genoeg te zijn, toonde de tiener zich aan Weiler door op zowat alles te roepen wat bewoog.

Het lijkt niet te zullen volstaan om Weiler te overtuigen Svilar al een kans te geven. Vorig seizoen zette de T1 de 17-jarige in geen enkele competitie­match op de bank. Frank Boeckx is ondertusse­n aan zijn revalidati­e begonnen na zijn rugoperati­e en Weiler wil een meer ervaren doelman om te concurrere­n met Frank The Tank. De piste Mats Sels is momenteel opgegeven, maar ook de Deense doelman Frederik Ronnow van Brøndby werd al genoemd.

Het Anderlecht-bestuur zit wel verveeld met de situatie. Omdat Weiler voor de 34e landstitel zorgde, heeft hij veel krediet en inspraak in de samenstell­ing van de kern, maar er is al zo veel geïnvestee­rd in Svilar dat de directie het ook niet wil riskeren om de jonge keeper te verliezen. Zo werd het contract van Silvio Proto niet verlengd, mochten andere talentvoll­e keepers zoals Liam Bossin de club verlaten om Svilar niet te blokkeren, zat de sociale cel achter zijn veren om hem zijn middelbare diploma te laten behalen via de middenjury... Allemaal omdat Svilar zou uitgroeien tot een topper die later miljoenen waard zal zijn.

Geen uitleenbeu­rt

De clan Svilar onthoudt zich voorlopig van alle commentaar. De ideale oplossing zou zijn om de doelman een jaar uit te lenen, maar daar staat Svilar naar verluidt niet voor open. En dus worden de trainingen volgende week hervat terwijl iedereen een bang hartje heeft: Mile omwille van de onzekerhei­d, het bestuur omdat het een vertrek van zijn goudhaantj­e moet vrezen. De interesse van buitenland­se topclubs in Svilar is geenszins afgenomen en in een vingerknip kan de Belgische Serviër zomaar ergens anders tekenen. Al gaat de keeper toch eerst proberen om Weiler tijdens de voorbereid­ing van mening te doen veranderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium