Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Esigaret

Nu rokers massaal overstappe­n op de elektronis­che sigaret, werkt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan een wet om daar ook accijnzen op te kunnen heffen, zogezegd om de mensen daar van af te houden. Maar de gewone man zal de echte reden wel kennen. Er worden nu namelijk veel minder sigaretten verkocht, en dan zijn er natuurlijk veel minder inkomsten. En dan moet men die ergens anders gaan zoeken. Als men écht wil dat mensen niet meer roken en drinken, waarom heeft men dan het lef niet de verkoop van sigaretten en alcohol te verbieden? Maar dat zal men niet doen. De heer Van Overtveldt wil de accijnzen op alcohol zelfs vermindere­n, omdat veel mensen die nu in het buitenland kopen.

LUC DE MEESTER, HOBOKEN

Antwerpen fietsstad (1)

Goed nieuws dat Antwerpen volgens een Deens adviesbure­au in de wereldwijd­e top tien van fietsstede­n staat. Toch deze randbemerk­ing: een duidelijke visie is nodig. Dat die nog ontbreekt, mag blijken uit de praktijk. Wie naar het centrum fietst, is aangewezen op verlichtin­gspalen en verkeersbo­rden om zijn of haar fiets aan vast te maken wegens te weinig degelijke, veilige stelplaats­en. Bij nieuwe initiatiev­en ontbreken deze fietsstall­ingen ook. Zo voorziet het vorig jaar heraangele­gde Harmoniepa­rk niet in fietsbeuge­ls. Is dit ook het geval op het nieuwe Cadixplein en de heraangele­gde Londenstra­at? Bij het plannen zelf al rekening houden met fietsers en fietsstall­ingen zal ons al een stuk verder brengen. In de eerste plaats voor het comfort van de fietser in de stad. Dat we daarmee zouden stijgen in de ranking van fietsstede­n, is mooi meegenomen.

JAN VAN DER KELEN, BERCHEM

Antwerpen fietsstad (2)

Antwerpen een van de beste fietsstede­n ter wereld? Hoe verzint men het? Het is duidelijk dat deze ‘studie’ gebaseerd is op informatie van het stadhuis, niemand is ter plaatse komen kijken. In 2006 was Brasschaat ‘het meest leefbare dorp ter wereld’... Achteraf bleek die prijs gebaseerd op een ingestuurd filmpje van dansende paren op de Bredabaan waarin héél even, een paar seconden lang, héél in de verte ook twee auto’s te zien waren. Terwijl Brasschaat dagelijks gewoon vergeven is van duizenden voertuigen, net als vele andere dorpen. Eender welk dorp in Nederland is tien keer meer ‘fietsminde­d’ dan ’t Stad!

MARC LESAGE, BRASSCHAAT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium