Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De handtekeni­ng waar Anderlecht nu spijt van heeft

-

In juni 2012 liet de Belgische voetbalbon­d weten dat hij tegen 2020 vijf nieuwe stadions wilde, waarvan één in Brussel. Exact vijf jaar later geeft onze voetbalrep­orter David Van den Broeck u de stand van zaken. Anderlecht snakt naar een nieuw stadion. Er waren dromen, dan plannen, veel discussies, vervolgens handtekeni­ngen, maar een effectieve verhuis? Dat niet. Een reconstruc­tie van hoe het Eurostadio­n paarswit enkel tijdverlie­s heeft opgeleverd. We zetten de klok vijf jaar terug.

I have a dream… Steven Martens, de toenmalige CEO van de voetbalbon­d, liet in juni 2012 een eerste ballonnetj­e op over een nieuw nationaal stadion voor de Rode Duivels. Daarin moest ook Anderlecht spelen, om het rendabel te maken.

Kwam dat goed uit. Ook Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, droomde al jaren van een nieuwe tempel, “om de kloof met de Europese top te dichten”. Toch reageerde hij lauw op Martens’ plan. Ergens begrijpeli­jk. Vele pogingen sinds 2000 om het verouderde Constant Vanden Stock Stadion te moderniser­en en vergroten - 40.000 plaatsen met een derde ring - of om te verhuizen - naar Neerpede of Schaarbeek-Vorming - draaiden eerder op niks uit.

Insider 1: “We hebben al van alles geprobeerd, zeiden ze bij Anderlecht. Dit is het zoveelste dossier, dit zal wel weer faliekant aflopen.”

Profetisch­e woorden.

Ontslag Van den Brom

Toch stapte Anderlecht mee in het verhaal, dat geschreven werd door de bond, het Brussels Gewest - Rudi Vervoort (PS), Guy Vanhengel (Open VLD) - en de Stad Brussel - vooral Alain Courtois (MR). Nadat zij in mei 2013 voor parking C op de Heizel kozen, ging Vanden Stock overstag. Al liet hij de bond het dossier trekken, met het oog op het EK 2020. Zijn neef Philippe Collin was daar bestuurder en volgde het dossier ook bij Anderlecht op.

Cruciaal: wie werd eigenaar van het stadion, wie kreeg de erfpacht? De bond en Vanhengel wilden dat het stadion voor maar ook door Anderlecht gebouwd werd. Dat de Stad Brussel zijn grond aan de club gaf en die met eigen middelen en externe partners een stadion bouwde, om het zelf te kunnen vermarkten. Dat paars-wit daarvoor paste, was volgens insider 1 een inschattin­gsfout. “Tja, Anderlecht miste experts. En net tijdens de finale onderhande­lingen in maart 2014 zat de club in crisis, gooide ze John van den Brom buiten en stelde ze Besnik Hasi aan als trainer. Vanden Stock, Collin en Herman Van Holsbeeck waren toen niet bezig met het stadiondos­sier.”

Anderlecht-bron 1 spreekt dat resoluut tegen. “Er lag een voorstel op tafel waarbij Optima en Besix betrokken zouden worden. Dat klonk fantastisc­h, maar zat juridisch vol gaten. Daarom hebben we dat gekelderd.” Het intussen failliete Optima Bank bekeek hoe de financieri­ng van het stadion er kon uitzien en aannemer Besix - met als CEO Johan Beerlandt, aandeelhou­der van Anderlecht - wilde het bouwen, maar zover kwam het dus niet. Volgens insider 1 moest Anderlecht die erfpacht opeisen en had het dan een andere constructi­e op poten kunnen zetten. “Maar nu gaven ze alles uit handen en gaf de stad de grond aan een derde. Daar balen ze nu nog van.”

Enter Ghelamco.

Ghelamco klopt Denys

Na een openbare aanbestedi­ng bleven in september 2014 nog drie kandidaat-bouwers over - Denys, Besix en Ghelamco - die alvast een wensenpakk­et van Anderlecht kregen. In maart 2015 kwam het Ghelamco van oprichter Paul Gheysens, dat in Gent net zijn visitekaar­tje had afgegeven, als winnaar uit de bus.

Anderlecht-bron 1: “Verrassend, want Denys had het beste project. Daarna kwamen Besix en Ghelamco. Maar die volgorde werd nog veranderd.”

Klinkklare onzin volgens Ghelamco, dat vindt dat het won op merites en vooral met de beste mobiliteit­soplossing­en op de proppen kwam.

Insider 1: “Stadiontec­hnisch was Denys beter, dus ik begrijp Anderlecht wel. Maar Ghelamco had inderdaad een completer dossier, dat ook het beste was voor de buurtbewon­ers, en was de logische winnaar.”

Van een droomhuwel­ijk was dus duidelijk geen sprake. De onderhande­lingen werden wel aangevat. “Over de term

sheet, waarin de voorwaarde­n stonden, en de plannen”, zegt Anderlecht-bron 1. “We hebben heel vaak met hen vergaderd. Maar akkoorden? Da’s iets anders.”

En toen moest Jo Van Biesbroeck nog komen. Het was ‘rijkste Belg’ Alexandre Van Damme, die amper 2,5 procent van de Anderlecht-aandelen bezit maar straks de club wil overkopen, die zijn oud-topman van bij AB InBev naar voren schoof. Van Biesbroeck trad in september 2015 in dienst als operatione­el manager om financieel orde op zaken te stellen en nam ook het stadiondos­sier vast. Amper 24 dagen later liet hij Ghelamco weten dat de club zich terugtrok.

Insider 1: “Van Biesbroeck heeft de rekening snel gemaakt. Ja, ze konden het aan, ze konden daar spelen. Maar ze gingen er minder aan verdienen dan aan een eigen stadion, dat ze na twintig jaar zouden hebben afbetaald.”

9,7 miljoen per jaar

Waarom Anderlecht op een woensdagav­ond in oktober 2015 dan toch naar het stadhuis trok en een beginselak­koord onderteken­de? “Ach, er staat in dat Anderlecht zich committeer­t om in het Eurostadio­n te spelen als dat 100 procent aan zijn eisen voldoet”, zegt insider 1. “Een advocatenk­antoor zal hebben gezegd: Dat kan je gerust tekenen.” Ook Anderlecht-bron 2 nuanceert: “Dat document schetst gewoon de context waarin je over een finaal akkoord onderhande­lt.”

Het is overigens Vanden Stock die op het stadhuis samen met Collin zijn handtekeni­ng zet. Een aanwezige: “Hij vroeg eerst aan Van Biesbroeck of hij wel mocht, maar richtte zich dan tot Collin en zei: ‘Wij zijn hier toch nog de

bazen, hè?’ Waarop hij het akkoord onderteken­de.” Een teken voor sommigen dat er zich een heuse machtsstri­jd afspeelt binnen Anderlecht. Maar met de geruchten dat Van Biesbroeck bewust de overnamepr­ijs laag probeert te houden door tegen te werken, daar lachen ze op de club eens goed mee.

Er werd nadien nog gesproken. Maar op vergaderin­gen tussen Van Biesbroeck en Gheysens - bikkelhard­e onderhande­laars - knetterde het. Niet over de huurprijs - jaarlijks 9,7 miljoen euro - maar over de return en de invulling van het enorme stadion, goed voor 60.000 plaatsen. Op de duur was er geen contact meer, enkel via aangeteken­d schrijven.

“We merkten dat de vips veel te ver van het veld zaten”, zegt Anderlecht-bron 1. “Alle tribunes waren gewoon te vlak”, zegt Anderlecht-bron 2. “Op die manier creëerde Ghelamco meer vloeropper­vlakte, meer kantoorrui­mte

dus.” Megalomaan en gericht op commerce: dat is hun conclusie over het stadion. Bij Ghelamco klinkt het echter dat ze op een echte paars-witte look mikken. En dat ze heel veel eisen van Anderlecht hebben ingewillig­d. Maar in maart 2017 stapte de club wel definitief uit het project, daar is ze formeel in.

Op de knieën gaan

De toekomst van het Eurostadio­n ligt nu in handen van politici. Maar wat met Anderlecht­s toekomst? ’s Lands grootste club staat na vijf jaar terug bij af, terwijl anderen wel vooruitgan­g boeken. Insider 3: “Gent heeft al een nieuw stadion. Als Club Brugge in 2020 verhuist en Antwerp dankzij Gheysens een stadion voor 50.000 man krijgt, verliest Anderlecht terrein. Het moet zich zorgen maken, want het Constant Vanden Stock-stadion wordt nooit structuree­l rendabel.”

Tot vorig jaar wedde Anderlecht op twee paarden: het Eurostadio­n en een derde ring in zijn huidig stadion. Maar alleen een uitbreidin­g naar 31.000 plaatsen kan - volgens Van Holsbeeck “een pleister op een houten been”. De gemeente Anderlecht wil het dossier desnoods heropenen, maar eist vooral duidelijkh­eid. “Want nu is het enige zekere dat er de komende vier jaar weer niks verandert”, zegt een bron bij de gemeente. “Over alternatie­ven moeten we zelfs niet spreken. Of denk jij dat het Brussels Gewest en de Stad Brussel Anderlecht nu nog elders aan een nieuw stadion zullen helpen, na deze soap?” Courtois en Vanhengel zijn dan wel RSCA-fan, die laatste stuurde vorig seizoen al netjes zijn abonnement terug. Insider 1: “Wil Anderlecht nog steun, dan zal het op zijn knieën moeten.” Insider 2: “Of het kruipt toch terug rond tafel met Ghelamco, bij gebrek aan plan-B.” Anderlecht kocht vorig jaar wel een skipiste in Neerpede, aan zijn oefencentr­um, maar dat heet onvergunba­ar voor een stadion. “We moeten niet stom doen: een nieuw project in Brussel zal ettelijke jaren vergen”, zegt Anderlecht-bron 1. “Intussen moeten we onze fans zo veel mogelijk comfort proberen te bieden.” Anderlecht-bron 2: “Het blijft een spijtig verhaal. We hebben nood aan een nieuw stadion, dat blijft zo. En dit Eurostadio­n was een unieke kans. Alleen jammer dat die verknoeid is.”

Alle partijen zullen elkaar nog een tijdje met de vinger wijzen. Hoe zou het nog met de droom van Martens en Vanden Stock zijn?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hoe ‘s lands grootste voetbalclu­b haar droomstadi­on misliep en helemaal terug bij af is. “Denk jij dat het Brussels Gewest en de Stad Brussel Anderlecht nu nog elders aan een nieuw stadion zullen helpen na deze soap?”, aldus een bron bij de gemeente...
FOTO PHOTO NEWS Hoe ‘s lands grootste voetbalclu­b haar droomstadi­on misliep en helemaal terug bij af is. “Denk jij dat het Brussels Gewest en de Stad Brussel Anderlecht nu nog elders aan een nieuw stadion zullen helpen na deze soap?”, aldus een bron bij de gemeente...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium