Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rob Van de Velde stopt als schepen, maar weet nog niet wanneer

Rob Van de Velde stopt als Antwerps schepen N-VA duidt wellicht geen opvolger aan

- PATRICK VAN DE PERRE, RUDY COLLIER, SACHA VAN WIELE

Het is nog onduidelij­k wanneer Rob Van de Velde (NVA) ontslag neemt als Antwerps schepen. Wellicht wordt hij niet opgevolgd en verdeelt de NVA zijn bevoegdhed­en binnen het college.

Het nieuws van uw krant dat de Antwerpse schepen voor Stadsontwi­kkeling stopt, kwam maandag als een complete verrassing voor de buitenwere­ld. “Het was de bedoeling om dit in het najaar in overleg met de partij bekend te maken. Dan konden we ook zeggen wanneer ik vertrek en hoe het verder moet met mijn bevoegdhed­en”, zegt Rob Van de Velde.

Zoals het er nu naar uitziet vertrekt de schepen pas in 2018. “Ik denk zelf dat ik pas tegen de zomer van volgend jaar zal vertrekken als schepen. Of ik Kamerlid blijf, is nog niet uitgemaakt. Maar het zou best kunnen dat ik in het federaal parlement de rit uitzit tot in 2019.”

Of er deze legislatuu­r nog een vervanger komt voor Rob Van de Velde, is maar zeer de vraag. Binnen de Antwerpse N-VA wordt met de gedachte gespeeld om de bevoegdhed­en van Rob Van de Velde te verdelen onder de overige schepenen. In oktober van volgend jaar zijn het immers al gemeentera­adsverkiez­ingen.

Invloed op gezinsleve­n

Het afscheid van de Antwerpse politiek is een persoonlij­ke keuze, legt Rob Van de Velde uit. “Ik ben dit jaar vijftig geworden. Nu besef ik: als ik voor nog een legislatuu­r zou gaan, dan is er geen weg terug. Dan zit ik tot aan mijn pensioen in de politiek. Deze job is hectisch en ongeloofli­jk intensief. Ik doe ze met veel overtuigin­g, te veel zelfs volgens sommigen, maar ik heb ook gemerkt wat een invloed zo’n inzet heeft op het gezinsleve­n, vooral voor de kinderen”, licht Rob Van de Velde zijn beslissing toe.

Niet stabiel

Rob Van de Velde en zijn echtgenote Evi Van der Planken hebben vier kinderen, de jongsten zijn drie en vijf jaar. Echtgenote Evi is eveneens actief in de politiek, als districtsv­oorzitter voor N-VA in Berchem.

“In de politiek actief zijn is geen stabiel gegeven. Bij ons is het twee keer risico. Meer politici moeten eraan denken dat ze niet de meest stabiele job hebben en alles altijd kan veranderen. Op het moment dat je vijftig bent, denk je daar echt over na”, zegt de schepen.

Rob Van de Velde verwijst naar zijn ex-collega en ex-schepen Philip Heylen (CD&V). “Hij heeft op dezelfde leeftijd als ik dezelfde bedenkinge­n gemaakt. Zijn ver-

trek is ook een van die momenten geweest die mijn beslissing mee hebben beïnvloed.”

Toen Philip Heylen vorig jaar zijn beslissing nam om te stoppen als schepen, had hij wel een nieuwe baan. Voor Rob Van de Velde ligt dat blijkbaar anders. “Er zijn uiteraard een aantal pistes, maar concreet is dat allemaal nog niet. Over mijn toekomst kan ik op dit moment nog niet veel zeggen.”

Speculatie­s

Het is een persoonlij­ke en geen politieke keuze, zegt Rob Van de Velde formeel op de vraag of zijn beslissing te maken heeft met onenigheid binnen de partij of verdachtma­kingen rond een aantal dossiers.

“Mijn beslissing heeft niks met politiek te maken.

Maar wie daar een ander verhaal rond wil weven – en dat zal gebeuren – kan ik niet tegenhoude­n.“

Rob Van de Velde blijft stoïcijns onder de suggesties van politieke tegenstand­ers dat hij bij een projectont­wikkelaar gaat werken. Bedrijven waarmee hij als schepen dagelijks te maken heeft.

“Ik verwachtte me wel aan dat soort van insinuatie­s. Maar daar is helemaal niets van aan. Het klopt ook niet dat ik ontslag neem omdat er interne ruzies zouden zijn binnen de partij.”

Er doen al langer verhalen de ronde dat Rob Van de Velde en schepen en partijgeno­ot Koen Kennis niet de beste vrienden zijn.

“We zijn alle twee gepassione­erde mensen, maar ik verzeker u dat we erg goed samenwerke­n. Vraag het ook maar aan hem. Ik ben ook niet de man die voor een ruzie zou opstappen. Ik herhaal: politiek heeft er niks mee te maken. Ik wilde mijn ontslag nog dit jaar bekendmake­n om net het gespeculee­r over lijstvormi­ngen en verkiezing­en voor te zijn.”

ROB VAN DE VELDE

Schepen “Ik ben dit jaar vijftig geworden. Nu besef ik: als ik voor nog een legislatuu­r zou gaan, dan is er geen weg terug. Dan zit ik tot aan mijn pensioen in de politiek.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerps schepen Rob Van de Velde: “Ik wilde mijn ontslag nog dit jaar bekendmake­n om het gespeculee­r over lijstvormi­ngen en verkiezing­en voor te zijn.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerps schepen Rob Van de Velde: “Ik wilde mijn ontslag nog dit jaar bekendmake­n om het gespeculee­r over lijstvormi­ngen en verkiezing­en voor te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium