Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfrijden­de auto test eerst in Antwerpen

Ring en stuk E313 in Ranst testzones voor zelfrijden­de auto’s

- PATRICK VAN DE PERRE

De Antwerpse Ring, tussen Borgerhout en Deurne, en de verkeerskn­oop op de E313 ter hoogte van Ranst worden een proeftuin voor zelfrijden­de auto’s. Enkele rijstroken worden uitgerust met sensoren die razendsnel informatie doorgeven aan met software uitgeruste wagens. Zij sturen als het ware het verkeer en dat zorgt voor aanzienlij­k minder files en ongevallen. “Door dit project lopen we voorop in het peloton”, zegt Vlaams minister Muyters (N-VA).

Antwerpen wordt een van de vijf Europese proeftuine­n voor zelfrijden­de wagens. In 2019 openen op de Ring tussen Borgerhout en Deurne en een stuk van de E313 in Ranst zogeheten ‘autonome snelwegen’. “Met dit project staan we vooraan in Europa”, zegt Vlaams minister Philippe Muyters (NVA).

PHILIPPE MUYTERS

Vlaams minister voor Innovatie “Zelfrijden­de auto’s zorgen voor een betere doorstromi­ng. Mensen met een gewone auto passen zich aan.”

Over enkele maanden wordt gestart met de bouw van de autonome snelwegen. Al is ‘bouw’ een groot woord. Technici brengen op verschille­nde plekken langs de weg sensoren aan die de zelfrijden­de auto’s van informatie voorzien. Op die manier is het mogelijk dat deze auto’s volledig zelfstandi­g en veilig hun weg kunnen afleggen. Zo kunnen ze als het ware het verkeer sturen: trager rijden wanneer nodig, zodat minder files en een betere doorstromi­ng ontstaan. En dat verhoogt dan weer de veiligheid.

“Er zijn verschille­nde manieren om verkeerspr­oblemen aan te pakken. Rijstroken bijbouwen is er daar een van. Of kiezen voor nieuwe technieken. En dat is wat wij nu doen. Autonome snelwegen zullen in de toekomst een gewone zaak worden. Door dit project krijgen we nu de gelegenhei­d om voorop te lopen”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister voor Innovatie.

Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio tussen Rotterdam en Den Haag geselectee­rd als proeftuin. Dit en volgend jaar worden de stukken weg klaargemaa­kt. Vanaf 2019 tot juni 2020 kan er autonoom worden gereden.

“Op het eerste gezicht verandert er weinig voor automobili­sten. Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken. De Vlaamse overheid gaat zelf een flink aantal zelfrijden­de auto’s inzetten. Zo kunnen we zien wat het effect is op het verkeer. Onderzoek toont immers aan dat zelfrijden­de auto’s voor een betere doorstromi­ng zorgen. Mensen met een gewone auto passen zich vanzelf aan”, zegt de minister.

Vlottere doorstromi­ng

Bestuurder­s remmen vaak overmatig af bij druk verkeer. Daardoor doen de automobili­sten achter hen hetzelfde. “Daardoor krijg je een kettingrea­ctie en gaan auto’s steeds trager rijden. Het gevolg zijn te korte volgafstan­den of onnodige files. Door je snelheid aan te passen en situaties te voorzien is dat te vermijden. En dat is nu precies wat een zelfrijden­de auto doet”, legt Muyters uit.

Onderzoek wijst uit dat een aantal zelfrijden­de auto’s in drukke verkeersst­romen dermate kunnen beïnvloede­n dat de doorstromi­ng veel beter vlot.

Toch hoeven automobili­sten geen schrik te hebben dat ze in 2019 om de haverklap auto’s zonder bestuurder zien voorbij rijden. “In theorie kan het. Maar in iedere wagen, die we zullen voorzien van

een logo of een speciale kleur, zal een chauffeur zitten. Om bij te sturen waar nodig en om onderzoek te doen naar de manier waarop het voertuig reageert”, legt de minister uit.

Onverwacht­e situaties

Dat er voor Antwerpen is gekozen als proeftuin is volgens Philippe Muyters logisch. “We verkopen ons graag als logistiek centrum, maar ondertusse­n heeft de regio fel te kampen met files. Dit project is een manier om dat probleem op termijn deels op te lossen.”

Voor de vijf Europese locaties wordt in het totaal 20 miljoen euro uitgetrokk­en. Daarvan dient 3,4 miljoen euro voor Vlaanderen. “Dat bedrag wordt betaald door de overheid en private partners”, verduideli­jkt de minister.

Aan het project neemt ook een aantal universite­iten en onderzoeks­centra deel. “Een daarvan is het Vlaams nano-elektronis­ch onderzoeks­centrum IMEC. Dat heeft een zelfdenken­de chip ontworpen voor in de auto’s. Die herkent niet alleen klassieke verkeerssi­tuaties, maar ook onverwacht­e dingen zoals een oversteken­d kind. Verder nemen Toyota en Ford deel aan het project”, zegt de minister nog.

 ??  ?? 1
1
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Vanaf hier, op de Ring tussen Borgerhout en Deurne, komt een proefzone.
FOTO VICTORIANO MORENO Vanaf hier, op de Ring tussen Borgerhout en Deurne, komt een proefzone.
 ??  ?? 3
4
3 4
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ?? 1.
Het verkeer stokt omdat de tweede wagen te dicht op de bumper van het voertuig daarvoor rijdt. Er wordt geremd. De wagen daarachter remt en houdt de volgende op enzovoort.
2.
Er ontstaat een zogeheten accordeonf­ile: een virtuele slang slokt de...
1. Het verkeer stokt omdat de tweede wagen te dicht op de bumper van het voertuig daarvoor rijdt. Er wordt geremd. De wagen daarachter remt en houdt de volgende op enzovoort. 2. Er ontstaat een zogeheten accordeonf­ile: een virtuele slang slokt de...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium