Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote onduidelij­kheid van vrijdag tot maandag

Partners De Lijn zetten sociaal overleg vandaag al verder

- PAUL VERBRAEKEN

Niet alleen vrijdag, zaterdag en maandag, maar nu ook zondag plannen de bonden van De Lijn een algemene staking. Veel wijst erop dat de actie vooral op vrijdag en maandag reizigers zal treffen.

De drie vakbonden bij vervoersma­atschappij De Lijn waren het dinsdagoch­tend bijzonder snel eens om als gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont “op één of meerdere dagen het werk neer te leggen tussen vrijdag 30 juni en maandagavo­nd 3 juli”. Of nog een zondag meer dan de achterban van de ACOD TBM al unaniem had beslist. Die zondag extra komt er om “verwarring te vermijden”, aldus ACLVB-secretaris Eric Quisthoudt.

Koffiedik kijken

Hoeveel werknemers van De Lijn zullen deelnemen aan de actie is voorlopig totaal onduidelij­k. Zowel volgens Quisthoudt als volgens De Lijn-topman Roger Kesteloot zal de bediening van Rock Werchter allicht niet te veel hinder ondervinde­n. De Leuvense ACOD-vakbondsse­cretaris Ronnie Danckaert spreekt dat tegen. “Ik weet natuurlijk niet waar men de chauffeurs gaat proberen te vinden om die extra bussen te doen rijden. Maar uit de signalen die ik tot dusver opgevangen heb, ben ik ervan overtuigd dat de vierdaagse staking in Vlaams-Brabant massaal opgevolgd zal worden”, aldus Danckaert.

Ook Summerfest­ival op Linkeroeve­r zal op vrijdag heel wat hinder ondervinde­n.

Coolbrandt spreekt zich niet uit over concrete situaties, maar on- derstreept “dat wij voor het eerst zo duidelijk het recht op staken, maar ook op werken vermelden. Wij gaan werkwillig­en niet hinderen, er komen geen piketten of blokkades.”

Informeel stellen militanten bij De Lijn dat de acties vrijwel zeker zeer voelbaar zullen zijn op vrijdag en maandag. Wat het weekend brengt, is onduidelij­k. Aangezien de bonden hun mensen vrij laten en de ACOD maandagavo­nd reeds stelde “chauffeurs met weekenddie­nst niet financieel te willen treffen”, lijkt een aanbod op zaterdag en zondag evident. Zaterdag verdient het personeel immers 50% meer en op zondag 100% meer. Niet toevallig hadden de bonden zondag dan ook aanvankeli­jk uit hun actieschem­a weggelaten.

Er is ook veel onduidelij­kheid over de kusttram. Enkele kusttramwi­nkels, bemand door job- studenten, zullen niet geopend worden.

Informeel overleg

Intussen liet de directie van De Lijn weten dat het sociaal overleg vandaag al hervat wordt. Is er een kans dat de actie wordt afgeblazen? ACV-secretaris Coolbrandt houdt zich op de vlakte, maar geeft het overleg impliciet weinig kans: “We gaan met een open geest, constructi­ef maar met het nodige realisme. Voor mij is dit een informeel overleg. De voorzitter van het paritair comité is niet eens uitgenodig­d.”

ROGER KESTELOOT

Directeurg­eneraal De Lijn ‘‘Deze actievorm laat de reizigers maar liefst vier dagen in onzekerhei­d.’’

 ?? FOTO BELGA ?? volgens Roger Kesteloot zal de bediening van Rock Werchter niet veel hinder ondervinde­n.
FOTO BELGA volgens Roger Kesteloot zal de bediening van Rock Werchter niet veel hinder ondervinde­n.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium