Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Criminelen slaan toe vanachter computer

Politie heeft handen vol met cybercrime

-

Inbraken, diefstalle­n of vandalisme: bijna alle vormen van klassieke misdrijven nemen af. Dat blijkt uit de criminalit­eitscijfer­s van de federale politie. Experts zien een verschuivi­ng naar cybercrime: de nieuwe crimineel slaat toe vanachter zijn computer.

Voor het vijfde jaar op rij al registreer­de de politie vorig jaar minder aangiftes van misdrijven. Vorig jaar telde de politie daardoor exact 870.655 misdrijven – voor het eerst deze eeuw dook dat cijfer onder de grens van 900.000 feiten.

Vooral de plotse daling in woninginbr­aken in ons land oogt spectacula­ir. Er waren 55.609 inbraken, ofwel 152 per dag. Dat zijn er 11.473 minder dan in 2015, of een daling met 17%.

“Die daling is een internatio­naal fenomeen dat al een tijdje aan de gang is”, zegt professor Stefaan Pleysier, hoofddocen­t Criminolog­ie aan de KU Leuven. “De oorzaak is een samenspel van factoren, maar een van de hypothesen is dat er gewoonweg minder gelegenhei­d is om misdrijven te ple- gen.”

“Verschille­nde politiezon­es dragen ook zelf een steentje bij door inwoners erop te wijzen hoe ze hun huis beter kunnen beveiligen”, zegt commissari­s-generaal Catherine De Bolle. Ze wijst ook op de verhoogde aanwezighe­id van agenten en militairen op straat.

Volgens minister Geens (CD&V) is er een duidelijke verschuivi­ng van offline criminalit­eit naar online misdaad. “Het aantal gevallen is plots gestegen tot een recordaant­al van 19.982 feiten”, zegt Geens.

Gisteren nog trof een wereldwijd­e cyberaanva­l duizenden bedrijven. In ons land had het Centrum voor Cybersecur­ity gisterenav­ond weet van een vijftal bedrijven die effectief getroffen werden, waaronder voedingsgi­gant Mondelez. Het ging om ransomware, waarbij computerge­bruikers een som moeten betalen om hun bestanden te deblokkere­n. Half mei maakte een gelijkaard­ig virus ook veel slachtoffe­rs.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Online misdaad stijgt tot recordaant­al van 19.982 feiten.
FOTO GETTY IMAGES Online misdaad stijgt tot recordaant­al van 19.982 feiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium