Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cantus is met uitsterven bedreigd”

-

Het Antwerps Studenteno­verleg, de koepelorga­nisatie voor alle studentenr­aden en studentenc­lubs in Antwerpen, trekt aan de alarmbel. “Nagenoeg alle cantuszale­n in de stad zijn verdwenen”, klinkt het. “De traditie dreigt zo te verdwijnen.”

Weerklinkt binnenkort voor de laatste keer het Io Vivat in Antwerpen? Zo ziet er het wel naar uit volgens het Antwerps Studenteno­verleg. De koepelorga­nisatie trekt aan de alarmbel, want nagenoeg alle Antwerpse cantuszale­n zijn verdwenen. “Er zijn er nog twee of drie die betaalbaar zijn voor studentenc­lubs”, zegt woordvoerd­er Anaïs Walraven. “Sommige cafés in de studentenb­uurt moeten noodgedwon­gen de deuren sluiten vanwege de verstrengd­e veiligheid­svoorschri­ften. Daardoor zijn er ook heel wat cantuszale­n onbruikbaa­r verklaard. Er zijn bovendien cantuszale­n die onlangs de deuren sloten vanwege klachten over geluidsove­rlast. We begrijpen dat het niet altijd even simpel is om samen te leven met 45.000 studenten, maar we betreuren enke- lingen die het voor de hele studenteng­emeenschap verpesten. Veiligheid en een goede buurtwerki­ng zijn prioriteit­en voor ons. Ondertusse­n zien onze studenten de aloude traditie van cantussen verloren gaan. Deze pijler van het studentenl­even mag geen stille dood sterven. Zowel de stad als studenteng­emeenschap Gate15 kennen het probleem al twee jaar, maar ondernemen geen actie.”

Eensgezind­heid

Het is opmerkelij­k dat het Antwerps Studenteno­verleg een eensgezind standpunt inneemt. “Maar het gebeurt ook zelden dat al onze leden, clubs en studentenr­aden op één lijn zitten”, zegt Walraven. “De problemati­ek is al te ver gevorderd om te blijven wachten.”

Het Antwerps Studenteno­verleg roept het stadsbestu­ur en de onderwijsi­nstellinge­n op om over te gaan tot actie en lanceert een oproep aan alle zaakvoerde­rs in Antwerpen om hun beschikbar­e zalen open te stellen. Bij Gate15, het platform voor de Antwerpse student, kennen ze de problemati­ek. “We zijn al een tijdje op zoek naar oplossinge­n”, zegt Veerle Desimpelae­re van Gate15. “We zullen de studenten ook uitnodigen om samen de mogelijkhe­den te bekijken en we steunen hun oproep om ruimtes open te stellen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De 2.500 studenten van de beiaardcan­tus eind april op de Groenplaat­s bewijzen dat cantussen bijzonder populair zijn.
FOTO DIRK KERSTENS De 2.500 studenten van de beiaardcan­tus eind april op de Groenplaat­s bewijzen dat cantussen bijzonder populair zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium