Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tenten krijgen tweede leven

Mechelse kringwinke­l verkoopt achtergela­ten kampeermat­eriaal van dancefesti­val in Boom

- STIJN VAN DE SANDE, JAN BOEY De Camp 2 Campshop op de Oude Baan in MechelenNo­ord is heel de zomervakan­tie open.

Kampeerspu­llen die vorig jaar werden achtergela­ten op de camping van het dancefesti­val Tomorrowla­nd in Boom, krijgen een tweede leven dankzij kringwinke­l Ecoso in Mechelen. Zo willen ze verspillin­g tegengaan.

MARIESOFIE GYSELEN

Ecoso “Voor maximaal 50 euro kan iedereen hier een volwaardig­e festivalui­trusting bij elkaar shoppen.”

Maar liefst 38.000 festivalga­ngers logeren ieder jaar op DreamVille, de camping van Tomorrowla­nd. De meesten onder hen brengen eigen kampeermat­eriaal mee, maar lang niet alles keert ook weer huiswaarts. “Ieder jaar wordt er naar schatting 75 ton kampeermat­eriaal achtergela­ten op DreamVille”, weet Debby Wilmsen van Tomorrowla­nd. “Vaak zijn deze spullen nog in quasi perfecte staat. Tot vorig jaar werd dit allemaal verwerkt als restafval en ging het de verbrandin­gsoven in. Dat is natuurlijk doodzonde en ook ontzettend slecht voor het milieu.”

Daarom ging Love Tomorrow, een inspiratie­bron voor duur- zaamheid die groeide in de schoot van Tomorrowla­nd, een samenwerki­ng aan met kringwinke­l Ecoso in Mechelen. Onder de noemer Camp 2 Camp bieden zij achtergela­ten maar perfect herbruikba­ar kampeerger­ief opnieuw aan in de kringwinke­l. “Al het materiaal komt bij ons binnen, waarna onze medewerker­s het grondig wassen en opnieuw verpakken”, vertelt Marie-Sofie Gyselen van Ecoso. “Het gaat vooral om slaapzakke­n en tentjes, maar ook luchtmatra­ssen, kampeersto­eltjes en pompen kunnen wij nu opnieuw aan de consument aanbieden.”

“Zo wordt verspillin­g van kampeermat­eriaal tegengegaa­n en tegelijk ook sociale tewerkstel­ling gegenereer­d”, vult Wilmsen aan. “Daarom zal ook dit jaar het achtergebl­even materiaal van twee weekends Tomorrowla­nd

verzameld worden.”

Inleverpun­ten op DreamVille

Tijdens de twee edities in juli wordt extra ingezet op communicat­ie met de DreamVille-bezoeker. Kampeerder­s zullen worden gestimulee­rd om enkel spullen mee te brengen die ze ook opnieuw mee naar huis nemen. Omdat niet iedereen daarin slaagt, zullen er acht inleverpun­ten zijn, verspreid over de camping. “Daarnaast zal ons Ecoso-team verder worden uitgebreid om na afloop van het festival herbruikba­ar kampeermat­eriaal in te zamelen. In de toekomst zullen al deze materialen worden verhuurd en verkocht aan nieuwe gebruikers. En niet alleen in de kringwinke­l, maar ook op DreamVille zelf”, verklapt Gyselen. “Voor maximaal 50 euro kan iedereen een volwaardig­e festivalui­trusting bij elkaar shoppen.”

 ?? FOTO'S STIJN VAN DE SANDE ?? In kringwinke­l Ecoso worden gebruikte slaapzakke­n, tentjes, luchtmatra­ssen, stoeltjes en pompen opnieuw verkocht.
FOTO'S STIJN VAN DE SANDE In kringwinke­l Ecoso worden gebruikte slaapzakke­n, tentjes, luchtmatra­ssen, stoeltjes en pompen opnieuw verkocht.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE
FOTO STIJN VAN DE SANDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium