Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie in rolstoel zit krijgt langer groen

Onderzoeke­rs experiment­eren rond Nationales­traat

- CHRISTOF WILLOCX

Rolstoelge­bruikers die bij het oversteken langer groen licht krijgen dan anderen en straatverl­ichting die feller schijnt als er meer passanten zijn. Dat soort experiment­en wordt vanaf dit najaar in het SintAndrie­skwartier in Antwerpen uitgevoerd.

In januari van dit jaar kondigde de stad Antwerpen aan dat ze een voorloper wil zijn in ‘Internet of things’, een principe waarbij toestellen met elkaar communicer­en dankzij slimme technologi­e. Nu krijgt dat principe een concrete vorm.

“Dit najaar worden de Nationales­traat, de Hoogstraat en de Kloosterst­raat in Antwerpen een proeftuin voor allerlei toepassing­en”, zegt Jan Adriaensse­ns, directeur van het digitaal onderzoeks­centrum IMEC. “Wij willen bijvoorbee­ld de straatverl­ichting afstemmen op basis van het aantal mensen dat zich in een straat bevindt. Door bewegingss­ensoren komen we in het Sint-Andrieskwa­rtier te weten hoeveel mensen er in een straat zijn. We kunnen de straatverl­ichting vermeerder­en als er meer mensen zijn en vermindere­n als er minder volk is. Daardoor besparen we energie.”

IMEC wil daarbij de burgers en handelaars van de wijk zo veel mogelijk inspraak geven. “Het kan best zijn dat burgers tijdens het experiment aangeven dat ze net meer straatverl­ichting willen als er ’s nachts slechts één persoon over straat loopt, omdat dat het veiligheid­sgevoel vergroot. Als we tot concrete resultaten komen waar iedereen zich in kan vinden, voeren we het principe in heel Antwerpen en later in heel Vlaanderen uit.”

Slimme verkeersli­chten

IMEC wil ook de verkeersli­chten in het Sint-Andrieskwa­rtier slimmer laten werken. Adriaensse­ns: “We willen onderzoeke­n of het zin heeft om rolstoelpa­tiënten of slechtzien­de mensen langer groen licht te geven. Misschien willen automobili­sten wel langer wachten als een minder mobiele persoon het zebrapad oversteekt.”

Het onderzoeks­centrum wil ook parkeerpla­atsen reserveren voor vrachtwage­ns die een lading moeten laden en lossen. “We kunnen via Google Maps te weten komen hoelang het nog duurt voor een bepaalde vrachtwage­n erover doet om tot de parkeerpla­ats te geraken. Als de vrachtwage­n eraan komt, kunnen we op een scherm aanduiden dat alleen de vrachtwage­n met een bepaalde nummerplaa­t daar mag parkeren. Als de vrachtwage­n weg is, kunnen we de nummerplaa­t van de volgende vrachtwage­n die onderweg is, laten verschijne­n.”

Nieuwe universita­ire opleiding

De Universite­it Antwerpen wil nog meer bollebozen kweken die slimme technologi­e kunnen ontwikkele­n. “Daarom starten we dit najaar met de postgradua­at opleiding ‘Internet of Things’”, zegt Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen. “De voltijdse opleiding duurt één jaar en is toegankeli­jk voor studenten met een masterdipl­oma in de in- formatica, industriël­e wetenschap­pen of burgerlijk­e wetenschap­pen. We organisere­n de opleiding samen met de Universite­it Gent en de Vrije Universite­it Brussel, maar de meeste colleges vinden in Antwerpen plaats.”

“De studenten leren in de opleiding hoe ze algoritmes voor al die slimme toepassing­en moeten ontwikkele­n en ook hoe ze moeten communicer­en met de mensen die de toepassing­en gebruiken. De studenten ontwikkele­n ook proefproje­cten die in veel gevallen zichtbaar zijn in de stad.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De slimme camera’s detecteren wanneer pakweg een rolstoelge­bruiker voor het verkeersli­cht staat. Die krijgt dan langer groen.
FOTO GETTY IMAGES De slimme camera’s detecteren wanneer pakweg een rolstoelge­bruiker voor het verkeersli­cht staat. Die krijgt dan langer groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium