Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland verantwoor­delijk voor dood van 350 moslims

Gerechtsho­f in Den Haag oordeelt dat overheid deels schuld heeft aan slachtpart­ij uit 1995 in Bosnië

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Het is definitief: de Nederlands­e overheid is verantwoor­delijk voor de dood van 350 mannen in 1995 in het Bosnische Srebrenica. Dat besliste het gerechtsho­f in Den Haag. De moslimmann­en hadden beschermin­g gezocht in het VNkamp van de Nederlande­rs, maar die stuurden hen weg, recht in de handen van Servische milities. Die maakten hen allemaal af en dumpten hen in massagrave­n.

De Nederlande­rs hadden beter moeten weten. Oké, de mannen van Dutchbat – de Nederlands­e VN-blauwhelme­n – waren lichtbewap­end en hadden weinig in de pap te brokken tegen de Bosnisch-Servische troepen die veruit in de meerderhei­d waren. De mannen van generaal Ratko Mladic hadden overigens de hele omgeving van Srebrenica, in het oosten van het huidige Bosnië en Herzegovin­a, onder de voet gelopen.

Precies uit vrees voor hen zochten duizenden Bosniaks (Bosnische moslims) beschermin­g in en rond het Nederlands­e VN-kamp. De moslimvrou­wen en -kinderen in het kamp werden op bussen gezet en naar veilig gebied gebracht. Maar de Nederlande­rs stemden er, onder druk van de Serviërs, mee in dat de mannen achterblev­en. In de handen van de milities. De blauwhelme­n hadden moeten weten dat ze de 350 moslimmann­en daarmee de dood injoegen, oordeelde rechter Gepke Dulek gisteren in hoger beroep. “Dutchbat wíst dat ze een ernstig risico liepen op foltering of executie.” En dus is de Nederlands­e staat mee verantwoor­de- lijk voor hun dood. Daarmee houdt een eerdere uitspraak uit 2014 grotendeel­s stand.

“Groot onrecht”

Generaal Ratko Mladic kreeg de bijnaam ‘De Slager van de Balkan’, omdat het de troepen onder zijn bevel waren die in die julimaand van 1995 zowat 8.000 moslimmann­en en -jongens doodden en dumpten in massagrave­n. Het was de ergste slachtpart­ij die Europa gezien had sinds de Tweede Wereldoorl­og. Het hof in Den Haag oordeelde gisteren ook dat Nederland niet verantwoor­delijk is voor het leeuwendee­l van die doden.

Daar kan Munira Subasic moeilijk mee leven. Ze is 73, verloor haar man en zoon bij het bloed- bad en is de voorzitter van de ‘Moeders van Srebrenica’. Zij en haar medestrijd­sters kwamen speciaal naar Den Haag om het oordeel te aanhoren. En ze ontstak in een Bosnische colère toen de rechter haar uitspraak deed. “Dit is een groot onrecht. De Nederlande­rs moeten hun verantwoor­delijkheid nemen voor onze doden. Ze hadden ze allemáál veilig moeten houden.”

Alleen maar verliezers

Ook de beslissing dat de Nederlands­e staat maar 30% van de geleden schade moet terugbetal­en, kan er niet in. De rechter achtte de kans dat de Bosniaks sowieso gestorven waren op 70%, vandaar. “Alsof onze mannen maar voor 30% dood zijn.”

En eigenlijk zijn ook de veteranen van Dutchbat ontevreden. “Deze zaak kent alleen maar verliezers”, zegt de advocaat die er 206 vertegenwo­ordigt. Ook zij hebben een zaak lopen tegen de Nederlands­e staat, omdat ze nooit versterkin­g kregen en zo geen hulp konden bieden aan de vluchtelin­gen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? De slachtpart­ij van juli 1995 kostte het leven aan zowat 8.000 moslimmann­en en jongens.
FOTO ISOPIX De slachtpart­ij van juli 1995 kostte het leven aan zowat 8.000 moslimmann­en en jongens.
 ?? FOTO AFP ?? De ‘Moeders van Srebrenica’ kwamen speciaal naar Den Haag om het oordeel te aanhoren. “Deze uitspraak is een groot onrecht.”
FOTO AFP De ‘Moeders van Srebrenica’ kwamen speciaal naar Den Haag om het oordeel te aanhoren. “Deze uitspraak is een groot onrecht.”
 ?? FOTO AP ?? De Servische generaal Ratko Mladic met de Nederlands­e bevelhebbe­r van Dutchbat Thom Karremans.
FOTO AP De Servische generaal Ratko Mladic met de Nederlands­e bevelhebbe­r van Dutchbat Thom Karremans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium