Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel opent deur voor homohuweli­jk

-

Met een bocht over het homohuweli­jk stelt Angela Merkel een toekomstig­e coalitie veilig én ontfutselt ze concurrent SPD een verkiezing­sthema.

Hoezo, Duitse homo’s en lesbiennes mogen trouwen? Nu pas? Inderdaad. Nu pas, of beter: binnenkort pas. Niet dat Duitsland zo’n homofoob land is. Sinds 2001 kunnen homo’s en lesbiennes er al een Lebenspart­nerschaft – zeg maar: een samenlevin­gscontract – laten registrere­n. Intussen geeft dat hen bijna dezelfde rechten als wanneer ze getrouwd zouden zijn. De partners hebben onderhouds­plicht tegenover elkaar zoals gehuwden, ze hebben dezelfde rechten en plichten op fiscaal en erfrechtel­ijk vlak enzovoort. Er blijft één belangrijk verschil met gehuwden: twee homoseksue­le partners kunnen samen geen kinderen adopteren.

Politiek bleef het homohuweli­jk een stap te ver. De christende­mocratisch­e unie van de CDU met de conservati­eve Beierse CSU bleef het jarenlang op de lange baan schuiven. Homo’s moeten volledig dezelfde rechten hebben als hete- ro’s, klonk het nochtans ook daar. Maar ‘het huwelijk’, dat is iets tussen een man en een vrouw.

Met dank aan de groenen

Dat er nu toch plots schot in de zaak komt, is vooral de verdienste van de groenen. Die beslisten onlangs dat ze van de invoering van het ‘huwelijk voor iedereen’ een voorwaarde zouden maken om, na de verkiezing­en van eind september, mee in een coalitie te stappen. Goed idee, vond de liberale FDP, die nu niet in de Bundestag zit, maar er waarschijn­lijk wel opnieuw in terechtkom­t. De SPD, die nog altijd samen met CDU/ CSU in de regering zit, deed ook mee.

Merkel moest dus vaststelle­n dat al haar mogelijke toekomstig­e coalitiepa­rtners van het homohuweli­jk een coalitievo­orwaarde gemaakt hadden. Dus nam ze haar bocht. En dat deed ze ‘op zijn Merkels’: alsof het toevallig in haar opkwam. Ze heeft het dus weer handig aangepakt. Niet alleen blijft ze ‘koalitions­fähig’, ze ontfutselt de SPD ook een verkiezing­sthema waarop die zich zou kunnen profileren. Net zoals ze dat al deed met de vluchtelin­gen, of met Trump.

De sociaaldem­ocraten reageerden woedend. Kanseliers­kandidaat Martin Schulz eiste gisteren dat er nog deze week gestemd wordt over het homohuweli­jk. Of dat mogelijk is, moet nog blijken. Het wordt nog een spannende week in Berlijn.

 ?? FOTO EPA ?? Angela Merkel.
FOTO EPA Angela Merkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium