Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deskundige zoekt verkoeling

Stad bereidt zich voor op langere warme periodes en wil ouderen beschermen tegen hitte

- SACHA VAN WIELE

We gaan in Europa steeds vaker geconfront­eerd worden met warme en droge periodes. De stad Antwerpen bereidt zich daar op voor, met onder meer een waterdesku­ndige.

Sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg peilde in de raadscommi­ssies en de gemeentera­ad naar de inspanning­en van het stadsbestu­ur. De hittegolf in 2003 eiste in Europa 70.000 vervroegde overlijden­s. Vooral ouderen en zieken zijn zeer gevoelig voor periodes van hitte.

“Er bestaat al een plan van aanpak voor de ziekenhuiz­en en de rusthuizen”, zegt Wassenberg. “De vraag is of er niet meer moet worden gedaan. We weten dat het aantal hitteperio­des zal toenemen de volgende decennia. We moeten dus slim omgaan met wa- ter en zoeken naar manieren om de stad te verfrissen.”

Sensoren

Caroline Bastiaens (CD&V), schepen van Stads- en Buurtonder­houd, zegt dat ze daar samen met onder meer haar collega van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) al naar op zoek is. Eén van die maatregele­n is het recent aantrekken van een waterdesku­ndige.

“Die zal de waterhuish­ouding en de risico’s op overstromi­ngen in kaart brengen”, zegt Bastiaens. “Dat kan door sensoren in riolen te plaatsen. Op basis van deze gegevens kan voorspeld worden waar er een overstromi­ng dreigt. We zien dat het grondwater­niveau in de stad blijft dalen. De grote werven in de stad zijn één van de oorzaken. Er is een waterplan nodig, want dit heeft gevolgen voor ons plantenbes­tand.”

Slim omgaan met water betekent onder meer ook dat fonteinen niet met drinkwater wordt bevoorraad, maar met regenwater. Wassenberg wees ook naar het actieplan van Parijs voor de bewoners bij hitte.

“Zo wordt bij hoge temperatur­en een trouwzaal in het gemeentehu­is opengestel­d in de namiddag omdat het daar koel is”, zegt Wassenberg.

Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) had wel oren naar het idee. “We mogen het warme weer onze inwoners niet laten gijzelen”, zegt de schepen. “Ik ga zeker onderzoeke­n welke maatregele­n we volgende zomer kunnen nemen om mensen te beschermen. Dat kan gaan van het openstelle­n van koele ruimtes in ons patrimoniu­m tot het plaatsen van fonteinen die mensen met water benevelen. Dat zie je in sommige steden al.”

FONS DUCHATEAU (NVA)

Schepen van Sociale Zaken “We kunnen koele ruimtes in ons patrimoniu­m openstelle­n bij hittegolve­n.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De vijver van het Stadspark wordt al enkele maanden bijgevuld. De lange periodes van warmte en droogte eisen hun tol.
FOTO PATRICK DE ROO De vijver van het Stadspark wordt al enkele maanden bijgevuld. De lange periodes van warmte en droogte eisen hun tol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium