Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wietplanta­ge ontdekt na brand

Bijna 3.000 planten gevonden in Lamorinièr­estraat, voorlopig nog niemand gearrestee­rd

- SAM REYNTJENS

Een felle brand heeft gisterenna­cht een uit de kluiten gewassen cannabispl­antage blootgeleg­d in de Lamorinièr­estraat. De politie trof liefst 2.792 planten aan in een verlaten magazijn. Er werden voorlopig nog geen arrestatie­s verricht.

“Het was alsof er stukjes steen naar beneden vielen, ik had eerst echt niet in de gaten dat er een brand aan het woeden was”, vertelt mijnheer Laurens, bewoner van een appartemen­t in de Lamorinièr­estraat. “Pas toen ik ook lichtflits­en zag, besefte ik dat er iets anders aan de hand was. Ik ging kijken en zag onmiddelli­jk de vlammen in het magazijn achter ons appartemen­t.”

Dat magazijn behoort tot een leegstaand­e woning in de straat. Op het moment dat de brand uitbrak, hadden de buren ook nog geen idee van wat er zich achter de donkere muren van het pand bevond. “Het was rond middernach­t”, vertelt ook mevrouw Laurens. “We hebben snel de buren gewaarschu­wd en ons zoontje van 2,5 jaar oud meegenomen en zijn naar buiten gevlucht. Enkele minuten na ons telefoontj­e naar de hulpdienst­en, stond de brandweer hier al.”

Al geoogst

De pompiers hadden heel wat moeite om de brand te bereiken. Omdat het magazijn zich achter de huizenrij bevond, waren de bluswerken een hele uitdaging. “Wij mochten uiteindeli­jk pas rond 3.15u terug naar ons appartemen­t”, zeggen de buren.

Ondertusse­n was duidelijk gewor- den waarom de brand in het zogezegd lege magazijn ontstaan was. Binnen trof de brandweer een cannabispl­antage aan. “Er werden 2.792 cannabispl­anten geteld”, zegt parketwoor­dvoerster Stéphanie Chomé. “Volgens de eerste vaststelli­ngen was er al een keer geoogst.” Met bijna drieduizen­d planten is de plantage, zeker naar stedelijke normen, erg groot. Toch hadden de buren niets gemerkt van de drugsfabri­ek die naast hun appartemen­t opgezet was. “Nooit iets geroken”, zegt mijnheer Laurens.

De postbode in de wijk had wel iets in de gaten. “Een plantage? Dan toch. Ik had al vaak het idee dat hier een sterke cannabisge­ur hing.”

Elektricit­eit afgetapt

Nadat de plantage ontmanteld was, werd het pand gisteren verze- geld. Langs de achterzijd­e is goed te zien hoe omvangrijk de hele plantage was. Een ineengeknu­tselde elektrisch­e installati­e toont meer dan honderd transforma­tors waarop de lampen van de plantage waren aangeslote­n.

“Eandis (de distributi­enetbeheer-

der, red.) heeft ook vastgestel­d dat er elektricit­eit werd afgetapt voor de meter”, zegt Chomé nog.

In het onderzoek naar de plantage werd vooralsnog niemand opgepakt.

 ?? FOTO SARE ?? Hier zijn de vele transforma­tors waarop de lampen van de plantage waren aangeslote­n te zien.
FOTO SARE Hier zijn de vele transforma­tors waarop de lampen van de plantage waren aangeslote­n te zien.
 ?? FOTO BFM ?? De brandweer rukte uit voor een brand in de Lamorinièr­estraat. Nadien bleek er zich een wietplanta­ge in het verlaten magazijn te bevinden.
FOTO BFM De brandweer rukte uit voor een brand in de Lamorinièr­estraat. Nadien bleek er zich een wietplanta­ge in het verlaten magazijn te bevinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium