Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In deze voorstelli­ng ontdek je de geheime plekjes”

Atheneum en zijn leerlingen centraal in nieuwste voorstelli­ng van stadstheat­er Nieuwstede­lijk

-

Iets meer dan honderd jaar geleden schreef Willem Elsschot

Een Ontgoochel­ing, een verhaal dat zich grotendeel­s afspeelt in het Atheneum op de Rooseveltp­laats, waar Elsschot zelf school liep. Nu, vele jaren later, giet stadstheat­er Het nieuwstede­lijk de roman in een theatervoo­rstelling. Die gaat dit weekend, in het kader van de Zomer van Antwerpen, in première in de feestzaal van het Atheneum. Aan de voorstelli­ng koppelde het gezelschap een audiotour. Die gidst u aan de hand van verhalen van de leerlingen rond doorheen de verlaten school. Zo krijgt u een unieke inkijk in het gebouw en haar bewoners.

Theatermak­er Adriaan Van Aken boorde voor zijn jongste voorstelli­ng een stukje Antwerps erfgoed aan. In de muziekthea­tervoorste­lling

Een Ontgoochel­ing, naar de gelijknami­ge roman van Willem Elsschot, trekt hij naar het Atheneum. “Een heel spannende school met een prachtige kelder en talloze verborgen plekken.” En net die wil hij zijn publiek doen ontdekken.

b In Een Ontgoochel­ing wordt Kareltje De Keizer door zijn vader, de mislukte sigarenfab­rikant Louis De Keizer, naar het Atheneum gestuurd om er Latijn te leren en advocaat te worden. Maar Kareltje faalt. Na drie jaar zit hij nog steeds in het eerste en uiteindeli­jk verlaat hij de school. De ontgoochel­ing bij zijn vader is groot.

Willem Elsschot baseerde zich voor zijn roman op zijn eigen schooltijd in het Atheneum en op die van zijn zoon, die er ook een tijdlang studeerde. Ook Elsschots schoolcarr­ière bleek er niet meteen een succes. Na baldadig gedrag werd hij als puber van de school verwijderd.

“Een Ontgoochel­ing is een van mijn favoriete werken van Elsschot”, vertelt Adriaan Van Aken. “Het is een roman die me persoonlij­k raakt en waarvan het onderwerp nog steeds brandend actueel is. Elsschot is een van de grootste, meest legendaris­che Nederlands­talige schrijvers. Dat we hier in het Atheneum stukken van zijn leefwereld kunnen terugvinde­n, is prachtig. Want het gebouw is niet zo gek veel veranderd tegenover vroeger. Alles komt hier samen, en dat is echt de moeite.”

Bidden en gsm opladen

Aan de voorstelli­ng, waarin acteur Jurgen Delnaet ( Aanrijding in Moskou, Marsman, Dubbelle

ven) de hoofdrol op zich neemt, koppelde Van Aken een audiotour. Het is de bedoeling dat de toeschouwe­r die doorloopt alvorens naar de voorstelli­ng te gaan kijken. “Die tour dient als een actualiser­ende bril. Want het thea- terstuk zelf speelt zich af rond 1900.”

Zo laat Van Aken zijn publiek kennismake­n met het Atheneum van vandaag en al zijn bewoners. “Want ondertusse­n studeren hier kinderen van wel zeventig verschille­nde nationalit­eiten. Helemaal anders dus dan in de tijd van Elsschot, toen deze plek een eliteschoo­l was met een sterk opkomend flamingant­isme.”

Voor de audiotour interviewd­e de regisseur in totaal 63 leerlingen van het vijfde en het zesde middelbaar. “Want zij worden telkens geconfront­eerd met de typische vraag: wat wil je worden? De vragen die ik hen stelde gingen over hun verhouding tot school, hun tijd hier en hun favoriete plekjes om zich even te ‘verstoppen’. Daarnaast hadden we het natuurlijk over de thematiek van de roman: over verwachtin­gen die hun ouders hebben, over ontgoochel­ingen en dromen. Want we hoopten allemaal ‘Karel De Keizertjes’ tegen te komen”, vertelt de theatermak­er.

Gratis portie multicultu­raliteit

“De leerlingen hebben me de school doen ontdekken”, vertelt Van Aken. “Ze vertelden me bijvoorbee­ld over een trapje dat leidt naar een gesloten deur. Daar wordt naartoe gegaan om te vrijen, om te bidden of om er gewoon hun gsm op te laden, want er is een stopcontac­t. Het is overigens dankzij deze voorstelli­ng dat ik mijn eerste stap in het Atheneum heb gezet. Voordien was dit voor mij onontgonne­n terrein.”

Het zijn die plekken, verhalen en kleine details die je dankzij Een

Ontgoochel­ing kan ontdekken. Want de antwoorden die de theatermak­er verzamelde, bundelde hij tot vier rondleidin­gen doorheen de verlaten gangen en klassen, verteld door vier hoofdperso­nages en ingesproke­n door de leerlingen zelf.

“Het is een erg gevoelige en mooie selectie geworden. En de multicultu­raliteit die de school vandaag uitademt, krijg je er gratis bij. Want op de vragen die ik stel, krijg je natuurlijk een antwoord dat ingekleurd is door de culturele achtergron­d van de leerling in kwestie. Zo vertelt een jonge vluchtelin­g van Afghaanse origine dat hij het meest geniet van de regelmaat die de schooldage­n met zich meebrengen. Maar wat vooral naar voor komt, is het welbevinde­n van de leerlingen hier. Ze voelen zich bijzonder goed op hun gemak op het Atheneum.”

Niet durven dromen

Al die gesprekken, dat kan niet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium