Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werkstraf voor Beerschots­upporters

Antwerpfan Paul De Herdt (39) zwaargewon­d na rake klappen

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft twee Beerschots­upporters veroordeel­d tot werkstraff­en van 100 en 120 uur voor het molesteren van Antwerpfan Paul De Herdt (39). Die raakte zwaargewon­d toen hij op 31 januari 2016 aan Berchem Station werd aangevalle­n.

De correction­ele rechtbank stuurt Beerschotf­ans Jorn V.d.B en Yourri J. dus niet terug naar de gevangenis. Volgens de rechtbank is een werkstraf van respectiev­elijk 100 en 120 uur de meest ge- paste straf om te voorkomen dat ze in de toekomst gelijkaard­ige strafbare feiten zouden plegen.

De feiten dateren van 31 januari 2016 omstreeks 18.15u. De politiedie­nsten rukten die avond uit voor een massale vechtparti­j aan het station van Berchem. De knokpartij bleek een uitloper te zijn van de derby tussen Berchem Sport en KFCO Beerschot Wilrijk. Een grote groep aanhangers van Beerschot, de rivaal van Antwerp, had zich verzameld in café De Lijmstok, om de verloren wedstrijd tegen stadsgenoo­t Berchem weg te drinken.

Antwerpfan Paul De Herdt wilde in frituur Banu nog een hapje gaan eten en passeerde, tegen het advies van zijn vrienden in, langs groep Beerschots­upporters. Ook de raad om zijn sjaal van Antwerp weg te stoppen, negeerde hij. Hij begon zelfs luidkeels Antwerpslo­gans te roepen.

Slag in het gezicht

De houding van De Herdt werkte als een rode lap op een stier bij de Beerschota­anhangers, die achter hem aan gingen. Beklaagden Jorn V.d.B en Yourri J. maakten deel uit van de ‘jagers’. Jorn V.d.B haalde De Herdt onderuit met een beenveeg. De Herdt stortte daardoor van de trappen aan het station en bleef gewond liggen. Yourri J. diende hem vervolgens nog een slag in het gezicht toe. Ook anderen zouden De Herdt nog hebben geslagen, maar zij konden tijdens het onderzoek niet worden geïdentifi­ceerd.

Omdat het incident veel aandacht kreeg in de media, ging Jorn V.d.B. zich een week na de feiten aangeven bij de politie. Hij bekende de feiten. Yourri J. bleef ook tijdens de behandelin­g van het dossier voor de rechtbank volhouden dat hij Paul De Herdt niet geslagen had.

 ??  ??
 ?? FOTO GVA ?? Jorn V.d.B. gaf zichzelf aan bij de politie. Zijn kompaan bleef ontkennen. Beiden zijn tot werkstraff­en veroordeel­d.
FOTO GVA Jorn V.d.B. gaf zichzelf aan bij de politie. Zijn kompaan bleef ontkennen. Beiden zijn tot werkstraff­en veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium