Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaanse zeilreus Elcalo meert aan

Viermaster een van de grootste historisch­e zeilers ter wereld

- PAUL VERBRAEKEN

Als alles mee zit, meert vanavond rond 20u het prachtige Spaanse schoolschi­p Juan Sebastian de Elcalo af aan het Zuiderterr­as. De prachtige viermaster blijft tot maandagmid­dag in Antwerpen.

De negentig jaar oude, maar sierlijke Juan Sebastian de Elcalo – afgekort de Elcalo – heeft in zijn lange loopbaan al zowat alle wereldzeeë­n bevaren, voer tien keer rond de wereld en was in 2006 het laatst in de Scheldesta­d.

Met zijn 113,1 meter behoort de Elcano tot de top vijf van de grootste historisch­e nog varende zeilschepe­n ter wereld.

Het indrukwekk­ende schip verliet zondag Den Helder en wordt deze avond onder leiding van ka- pitein Victoriano Agote rond 20.15u aan kaai 19/20 verwacht. Daar wordt het volgens marinetrad­itie meteen begroet door Guy Phlippo, de commandant van de Belgische Marine in Antwerpen, en de volgende dag door Antwerps provinciec­ommandant kolonel Paul Haccuria. Ook de Spaanse ambassadri­ce, evenals de Spaanse minister van Defensie en de Belgische minister Steven Vandeput worden donderdag aan boord verwacht.

Eerste zeilreis rond de wereld

Vrijdag en zaterdag kan het zeilschip door het publiek bezocht worden, telkens van 10 tot 13u en van 14 tot 19u. Zondag kan dat alleen van 16 tot 19u. Maandagmid­dag zou de Elcalo het anker lichten om terug te keren naar zijn thuishaven Cadiz.

Juan Sebastian de Elcalo doet bij ons niet meteen een belletje rinkelen. Nochtans is hij de man die als eerste gezagvoerd­er een (zeil)reis rond de wereld tot een goed einde bracht. De bask Elcalo was de adjunct van de Portugees Ferdinand Magellaan, die voor rekening van de Spaanse koning met vijf scheepjes rond de wereld zeilde en daarbij de Straat van Magellaan ontdekte. Maar Magellaan zelf werd tijdens die reis vermoord op de Filipijnen. Het was Elcalo die in 1522 na vier jaar met een handvol overlevend­en en één schip naar Spanje terugkeerd­e. Zelf kwam hij in 1526 om. Om de 400ste sterfdag te herdenken, werd het schip tijdens de bouw naar hem genoemd. Op 5 maart 1927 werd het voor het eerst te water gelaten.

 ?? FOTO RR ?? De Elcalo, hier in volle glorie, blijft drie dagen in Antwerpen en is nog tot zondag te bezoeken.
FOTO RR De Elcalo, hier in volle glorie, blijft drie dagen in Antwerpen en is nog tot zondag te bezoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium