Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Google moet 2,4 miljard betalen

- KRISTOF SIMOENS

De Europese Commissie legt Google een boete op van 2,42 miljard euro. De Amerikaans­e internetgi­gant zou misbruik gemaakt hebben van de dominante marktposit­ie van zijn zoekmachin­e om zijn online dienst Google Shopping te promoten. Het bedrijf overweegt in beroep te gaan.

“Google heeft ons vele innovatiev­e producten en diensten gegeven die een verschil hebben gemaakt in ons leven”, aldus Eurocommis­saris voor Concurrent­ie Margrethe Vestager. “Maar wat Google heeft gedaan, is volgens de Europese concurrent­ieregels onwettig. Het ontzegde andere bedrijven de kans om te concurrere­n en om te innoveren, en het ontzegde consumente­n een echte keuze tussen diensten.”

En dat zullen ze geweten hebben in Silicon Valley: na een onderzoek van zeven jaar krijgt de internetgi­gant een monsterboe­te van 2,42 miljard euro. Een record.

Alles draait rond Google Shopping, een dienst waarmee consumente­n sinds 2004 online producten en prijzen kunnen vergelijke­n. Google Shop- ping deed het oorspronke­lijk niet zo goed, tot Google zijn zoekmotor – goed voor 90 procent van alle zoekopdrac­hten in Europa – inschakeld­e om de dienst te promoten en concurrent­en letterlijk naar de achtergron­d te verwijzen. Zo stond de eerste concurrere­nde shoppingdi­enst gemiddeld pas op de vierde pagina.

Volgens de Europese Commissie startte Google de praktijk in januari 2008 in Duitsland en Groot-Brittannië. Sindsdien kreeg Google Shopping respectiev­elijk 35 en 45 keer meer bezoekers over de vloer. Ten nadele van de concurrent­ie: een van hen zag de trafiek naar zijn website in Duitsland met 92 procent kelderen. Daarop introducee­rde Google de truc in dertien Europese landen, waaronder België (sinds november 2013).

Op basis van de “duur” en de “ernst” van de inbreuk bestraft de Commissie Google nu met een recordboet­e. Bovendien moet het bedrijf binnen de negentig dagen een einde maken aan de illegale praktijk. Anders riskeert het bedrijf nog eens boetes, die kunnen oplopen tot 5 procent van de dagelijkse wereldwijd­e omzet van moederbedr­ijf Alphabet (vorig jaar goed voor 90 miljard dollar). “Dit dossier blijft nog meerdere jaren op mijn bureau liggen”, waarschuwd­e Vestager.

Google betwist de beslissing en overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Maar Vestager maakt zich sterk dat de Commissie haar huiswerk grondig heeft gedaan. Zo werden liefst 1,7 miljard zoekopdrac­hten uitgevoerd.

De Commissie heeft nog twee andere onderzoeke­n tegen Google lopen: een naar het besturings­systeem Android en een naar advertenti­emakelaar AdSense. In beide dossiers is de Europese concurrent­iewaakhond al tot de voorlopige conclusie gekomen dat de regels worden overtreden.

 ?? FOTO EPA ?? Eurocommis­saris voor Concurrent­ie Margrethe Vestager.
FOTO EPA Eurocommis­saris voor Concurrent­ie Margrethe Vestager.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium