Gazet van Antwerpen Stad en Rand

217 miljoen dollar weggegooid geld

Er valt geen touw vast te knopen aan vijfde aflevering uit de reeks

- JEROEN STRUYS

Een fraai staaltje decadentie is het, Transforme­rs: The Last

Knight: ruwweg 217 miljoen dollar gaat voor je ogen in rook op en je hebt geen flauw idee waarnaar je aan het kijken bent.

Het is bij deze vijfde Transfor

mers- film dan ook niet de bedoeling dat je kan volgen. Wel dat je popcorn eet, Snapchat met je vriendjes, naar het toilet gaat... Alles is toegelaten, als je maar geen 2,5 uur naar het scherm staart. Voor regisseur Michael Bay hebben alle kinderen één ding gemeen: een aandachtss­toornis. Als ze die nog niet hebben voor ze zijn films bekijken, dan wel erna.

De marketeers-scenariste­n kwamen erachter dat kinderen – in hun wereld: jongetjes – behalve op robots en autootjes ook dol zijn op ridders. En dus start de vijfde film over het speelgoed van fabrikant Hasbro op een slagveld bij koning Arthur.

Met een vingerknip reizen we 1.600 jaar vooruit naar vandaag, ergens in het lege universum bij robot Optimus Prime. En hop, we flitsen naar een autokerkho­f in South Dakota, schuilplaa­ts van de langharige held Cade Yeager (Mark Wahlberg). Flits naar Engeland, waar Anthony Hopkins in een kasteel woont. Cut naar John Turturro in Cuba. Ondertusse­n wordt er met de geschieden­is gekokettee­rd alsof het verhaaltje­s voor het slapengaan zijn, van Stonehenge tot nazi-Duitsland. Hitler heeft nooit zelfmoord gepleegd, hij is gedood door een horloge.

Er is geen touw aan vast te knopen. Deze mash-up lijkt geen mainstream entertainm­ent meer, maar eerder videokunst á la Nicolas Provost.

Toegegeven, de special effects zien er indrukwekk­end uit – dat mag ook wel voor zo’n budget. Maar het is zo onsamenhan­gend, drammerig, dom en terloops seksistisc­h dat iedereen die van film houdt hiervan wel kwaad moet worden.

Product placement

Sommigen beweren dat Bay kinderen geeft wat ze willen. Juist, zoals de ideale kinderscho­tel bestaat uit een Big Mac bovenop een pizza Hawaï, gedrenkt in chocolades­aus en overgoten met cola. Met bagger maakt Bay onze filmcultuu­r kapot. En bagger in Imax is alleen maar nog grotere bagger.

Wat zit hierachter? Deze met opzet verwarrend­e film banjert maar door over het einde van de wereld, terwijl hij is betaald met stevige product placement van de grootste autofabrik­anten. Plots betekenen auto’s niet meer het einde, maar de redding van de wereld. Wil Bay de jeugd doen twijfelen aan de klimaatopw­arming? Aan Adolf Hitler?

Hij zou beter aan zichzelf twijfelen. In Amerika scoorde de film het slechtste openingswe­ekend van de hele reeks. De Amerikanen zijn deze onzin beu aan het geraken. Nu de Chinezen nog.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium