Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over de aanslagen in Zaventem zal ik nooit een roman schrijven”

ExBrussels Airportwoo­rdvoerder schrijft zijn tweede ‘Bling Bling’boek

- JOHN VERVOORT

Jan Van der Cruysse was ooit woordvoerd­er van Brussels Airport. Vorig jaar debuteerde hij met Bling Bling, een kloeke misdaadrom­an rond een diamantdie­fstal. Prompt won hij talrijke prijzen. Zopas verscheen deel twee van wat een trilogie moet worden:

Bling Bling 2, de Zaventemme­rs. Een gesprek met een gelukkig auteur. Maar wel eentje die nooit van zijn leven over 22 maart 2016 zal schrijven.

Vele duizenden mensen dromen ervan om een boek te schrijven. Sommigen doen het daadwerkel­ijk. Enkelen geraken uiteindeli­jk gepublicee­rd. En één krijgt voor zijn debuut meteen enkele prestigieu­ze onderschei­dingen zoals de Hercule Poirotprij­s, De Diamanten Kogel en de Schaduwpri­js voor het beste misdaaddeb­uut.

Dat overkwam Jan Van der Cruysse met Bling Bling, een misdaadrom­an over diamantrov­ers, meedogenlo­ze maffiafigu­ren en gedreven flikken die zich in allerlei wespennest­en wagen. In Bling Bling 2 gaat Van der Cruysse verder op zijn elan en levert hij weer een turf van goed 500 bladzijden af waarin oude en nieuwe verhaallij­nen over mekaar buitelen.

Van der Cruysse was jarenlang woordvoerd­er van Brussels Airport en moest de media te woord staan wanneer er zich ‘calamiteit­en’ op en rond de luchthaven voordeden. Op 22 maart 2016 was hij niet meer in functie, alhoewel hij in zijn voorwoord bij Bling

Bling 2 expliciet verwijst naar de dramatisch­e gebeurteni­ssen. “Ik was in New York toen de aanslagen gebeurden. Ik zou de volgende dag terugvlieg­en. Ik was er zo door aangedaan dat ik ziek ben geworden, een longontste­king. België en Zaventem zullen nooit meer hetzelfde zijn.”

Van der Cruysse droomde er al lang van om een misdaadver­haal te schrijven. Door zijn drukke job kwam het er nooit van. “Toen ik in 2014 bij de luchthaven wegging, zat ik vier maanden zonder werk. Toen ben ik eraan begonnen. De realiteit reikte mij het startidee aan: een diamantroo­f op de luchthaven. Ik heb er vijf meegemaakt.”

“Elke schrijver is God”

“Geen enkele luchthaven verwerkt meer diamanten dan Zaventem. Dat heeft alles te maken met Antwerpen als wereldhoof­dstad van de diamant. Elke diamant passeert minstens één keer en vaak meerdere keren in Antwerpen. Maar hoe verzilver je de waarde van die diamanten? Elke diamant heeft immers een certificaa­t. Dat moet gebeuren via de georganise­erde misdaad, niet direct een veilige route. Als je ze toch verkocht krijgt, gebeurt dat via zwart geld en zit je in een circuit van dubieuze bankiers en zakenlui.”

Bling Bling 1 was een verrassing, Bling Bling 2 bevestigt Van der Cruysses talent. En er komt nog een derde deel. “Toen ik het ver- haal uittekende, dacht ik één boek te schrijven. Maar voor ik het wist had ik ettelijke honderden bladzijden, en toen moesten de meeste verhaallij­nen nog goed en wel beginnen. Eigenlijk is Bling Bling 1 de inleiding op het verhaal dat in

Bling Bling 2 goed en wel begint. Ik heb het zo geschreven dat je de voorgeschi­edenis van het eerste boek niet nodig hebt. Tegelijk wilde ik wel verhaallij­nen en personages uit het eerste deel aanhouden. Dat was een moeilijke evenwichts­oefening.”

Van der Cruysse laat goed honderd personages ronddraven in een complexe plot. “Elke schrijver is God. Als auteur heb je alle teugels in handen. Je moet het verhaal natuurlijk wel doen kloppen. Dat vergt denkwerk en herschrijv­en. Soms moet je een boeiende verhaallij­n schrappen omdat ze niet in het grote plaatje past.”

JAN VAN DER CRUYSSE

Schrijver ‘‘Ik was in New York toen de aanslagen gebeurden. Ik was er zo door aangedaan dat ik ziek ben geworden.’’

Oudere debutant

Bling Bling 1 werd enthousias­t onthaald door critici en lezers en won diverse prijzen. “Ik ben verguld dat mij dit als oudere debutant overkomt. Ik vind het vooral fijn voor het boek, want elke auteur wil uiteindeli­jk lezers. Er zijn weinig dingen die leuker zijn dan schrijven en ik zou het graag voltijds doen. De uitgever laat mij rustig doen en als de lezers mijn verhalen nog lusten, dan blijf ik ze schrijven. Maar nooit over de aanslagen. Dat ligt te gevoelig.”

Bling Bling 2, De Zaventemme­rs

Jan Van der Cruysse, Manteau, 536p.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jan Van der Cruysse over zijn Bling Blingtrilo­gie: “De realiteit reikte mij het startidee aan: een diamantroo­f op de luchthaven. Ik heb er vijf meegemaakt.”
FOTO JORIS HERREGODS Jan Van der Cruysse over zijn Bling Blingtrilo­gie: “De realiteit reikte mij het startidee aan: een diamantroo­f op de luchthaven. Ik heb er vijf meegemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium