Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit is ‘m: de nieuwe Flandria

Boot uit 1968 gerestaure­erd onder leiding van Antwerps ontwerper Axel Enthoven

- CHRISTOF WILLOCX

Vanaf vandaag maakt de Flandria 24 weer tochten op de Schelde. Ondernemer­s Philip De Prest en John Beyen hebben de boot samen met ontwerper Axel Enthoven vernieuwd. Flandria 24 zal ook in de winter varen.

Rederij Flandria moest de voorbije weken nagelbijte­nd afwachten of het een vergunning kreeg om aan te meren vanop het ponton aan het Steenplein in Antwerpen. De stad wil daar vanaf 1 juli ook de waterbus laten vertrekken, waardoor de verschille­nde vervoersme­thoden goed op elkaar moesten worden afgestemd.

Maar sinds vorige week heeft rederij Flandria de vergunning op zak. Ondernemer Philip De Prest, die samen met John Beyen de rederij bestuurt, straalt van trots. “We hebben al honderden boekingen voor de komende maanden”, zegt De Prest. “De boekingen via onze website flandria.nu hebben een tijdje stilgelege­n, maar sinds gisteren zijn ze weer open. Vanaf vandaag juni maken we vier keer per dag een havenrondv­aart met start en aankomst aan het Steenplein. Een havenrondv­aart kost 12 euro per persoon.”

Deurganckd­ok bezoeken

Naast de dagelijkse rondvaarte­n biedt Rederij Flandria ook culinaire cruises en themacruis­es aan. “Er is bijvoorbee­ld een Lazy Sunday Lunch Cruise en een Candelight Cruise. In die tochten krijgen de bezoekers een maaltijd en bezoeken ze het Deurganckd­ok”, zegt De Prest. Rederij Flandia wil de boot ook verhuren voor bedrijfs- en familiefee­stjes.

Flandria 24 werd in 1968 gebouwd. De Prest en Beyen hebben de boot dit voorjaar in een lamen- tabele toestand gekocht, maar intussen zijn het interieur én de buitenkant gerestaure­erd onder leiding van ontwerper en designer Axel Enthoven. “We hebben in drie maanden alles klaar gekregen, behalve de stoelen”, zegt Axel Enthoven. “Die moeten uit Italië komen, terwijl de andere meubels aan boord van Belgische makelij zijn. Italianen zijn altijd iets trager.”

Voorlopig worden er nog oude stoelen gebruikt. “Voor de rest hebben we gezellige tafeltjes geplaatst, die dertig centimeter naar boven kunnen worden getrokken. Daardoor zijn ze geschikt voor recepties en om gezellig aan te eten. We hebben het hele decor afgestemd op een breed publiek. Overdag komen veel jongere mensen een haventocht maken met de Flandria 24. Bij bedrijfsfe­esten is het publiek vaak dan weer ietsje anders.” Aan de muur hangen grote afbeelding­en van Antwerpse handjes, en er is ook een bar aan boord.

Rederij Flandria plant niet enkel in de zomer te varen. “We willen ook in het winterseiz­oen elk weekend uitvaren en speciale activiteit­en organisere­n”, zegt De Prest. Zo zal de Flandria bijvoorbee­ld een toeristisc­he attractie zijn tijdens de kerstmarkt in Antwerpen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Flandria 24, die vanaf vandaag weer rondvaart.
FOTO PATRICK DE ROO De Flandria 24, die vanaf vandaag weer rondvaart.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De ingebouwde bar.
FOTO PATRICK DE ROO De ingebouwde bar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium