Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we daders land uit kunnen zetten, doen we dat”

Politie en gerecht op zoek naar daders van geweld tegen agenten

- JORIS VAN DER AA

Opsporen, straffen en het land uitzetten als het even kan. Burgemeest­er Bart De Wever (NVA) heeft het helemaal gehad met het toenemende geweld tegen agenten, brandweerl­ui en hulpdienst­en.

Geweld en agressie tegen de politie tijdens en na de ramadan zijn niet nieuw. Maar de agressie lijkt de jongste weken wel scherper. Ze beperkt zich niet tot de politie, ook brandweer en ambulancie­rs delen in de klappen. “Met Nieuwjaar hebben we echt iets vies meegemaakt. Voor het eerst heeft men de brandweer doelbewust ergens naartoe gelokt, om hen vervolgens aan te vallen. Dat hulpdienst­en aangevalle­n worden terwijl zij hulp bieden, dat tart toch alle verbeeldin­g? Sommigen zijn er blijkbaar op uit om van Borgerhout een soort Molenbeek te maken, waar geen gezag meer is en waar sommigen denken hun gang te kunnen gaan. Dat zullen we uiteraard nooit toestaan. De politie heeft het mandaat gekregen om nog intensieve­r te gaan controlere­n in Borgerhout”, stelt De Wever.

Streng gestraft

Politie en gerecht zijn op zoek naar de daders die in de nacht van maandag op dinsdag twee politieage­nten aanvielen. “We zullen de daders vatten en hopelijk worden ze streng gestraft”, aldus De Wever. “En ik laat onderzoeke­n of ze eventueel het land uitgezet kunnen worden. Dit soort gedrag moet je keihard afkeuren. Ik ben het beu dat er altijd een excuus gezocht wordt. Tijdens de gemeentera­ad probeerde de oppositie opnieuw om de schuld bij de politie te leggen. Zeer demotivere­nd voor de politiemen­sen op straat.”

Ziedend

Bij de politie zelf zijn ze ook ziedend op PVDA-kopstuk Peter Mertens, die tijdens het Diversity-festival op 30 april zijn aanhangers zodanig zou hebben opgejut dat de politie het evenement moest ontvluchte­n. Volgens het verslag riep Mertens: “Alle politieage­nten in Antwerpen zijn racisten. Ze controlere­n hier in de stad op huids- kleur, religie en afkomst. Zelfs burgemeest­er De Wever laat dit toe. Hij laat de racistisch­e werking van zijn korps gewoon begaan. De Wever is zelf een racist.”

De Wever wil niet uitgebreid ingaan op het uitgelekte verslag. “Dit grenst aan inciviek gedrag”, zegt hij. “Als je dit soort opruiende taal spreekt, moet je natuurlijk niet verbaasd zijn dat er jongeren zijn die zich zo agressief opstellen tegen de politie.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium