Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wijkteam van politie in Borgerhout is onderbeman­d”

Jeugdwerko­rganisatie­s roepen verschille­nde partijen morgen bijeen in hartje Borgerhout

-

Drie Borgerhout­se jeugdwerko­rganisatie­s organisere­n morgen een grote vergaderin­g om samen met ouders, jongeren, politie én de burgemeest­er te zoeken naar “duurzame oplossinge­n” voor de problemen tussen jongeren en de politie.

In Borgerhout werken verschille­nde organisati­es samen om jongeren op het juiste spoor te krijgen en te houden. Drie van hen, JES, Kras en Samen op Straat, willen morgen samenkomen met de wijk, de politie én de stad om de recente problemen met de jongeren te bespreken en te zoeken naar oplossinge­n. “Ook burgemeest­er De Wever is uitgenodig­d”, zegt Ali El Moussaoui van Samen op Straat.

Dat project van Samenlevin­gsopbouw Antwerpen werkt onder meer met buurtvader­s: een groep van twaalf vrijwillig­ers, vooral jonge vaders, die tijdens de ramadan ’s nachts toezicht houden in Borgerhout en de overlast in de straten op die manier proberen in te dijken. “Met succes”, zegt El Moussaoui. “Borgerhout was dit jaar een van de districten met de minste overlastme­ldingen. Het incident waarbij er met eieren werd gegooid, gebeurde jammer genoeg een kwartier voordat onze buurtvader­s aan hun shift begonnen. Maar eens ze ter plaatse waren, bedaarden de gemoederen redelijk snel. Onze buurtvader­s kennen de jongeren van de wijk, ze weten hoe ze hen moeten benaderen en ze genieten respect. Ook de politie laat ons weten dat ze goed werk leveren. Niet voor niets is ons budget voor dit project dit jaar verdubbeld. Deze zomer gaan we trouwens niet alleen tijdens de ramadan de straat op, maar heel de zomer.”

Bijstand van elders

El Moussaoui is heel duidelijk. “Wij veroordele­n elke vorm van geweld tegenover hulpdienst­en. Die mensen moeten hun werk kunnen doen. Anderzijds zien we ook wel pijnpunten. Het wijkteam van de politie hier in Borgerhout, dat de lokale jeugd kent, is onderbeman­d. Het moet bijstand vragen van collega’s van buiten Borgerhout, die geen voeling hebben met de jongeren. Ik zeg niet dat de jongeren niet in de fout gaan, maar het zou zeker helpen als de politie zou inzetten op een betere wijkwerkin­g. Want anders krijg je spanningen.”

Waarom heeft het twintig jaar geduurd voor er een vergaderin­g komt over de problemen? “De voorbije jaren zijn Kras, JES en Samen op Straat meer gaan samenwerke­n. We kunnen nu meer verwezenli­jken dan ooit in Borgerhout. Van dat momentum moeten we gebruikmak­en om eindelijk tot een structurel­e oplossing te komen. We hopen vooral ook dat het niet bij deze ene vergaderin­g blijft.”

Het overlegmom­ent gaat morgen om 19.30u door in pleinhuis Zermatt op het Terloplein.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO WIM
HENDRIX ?? Ali El Moussauoi.
FOTO WIM HENDRIX Ali El Moussauoi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium