Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plusouders niet welkom op proclamati­e

- KRISTIN MATTHYSSEN

Jana (18) slaagde in haar zesde middelbaar aan het Mater Deiinstitu­ut in Brasschaat. Gisteren was het proclamati­e, maar van haar school mocht ze slechts twee genodigden meebrengen. “Ik wil die verscheure­nde keuze tussen mijn vader en plusvader niet moeten maken”, zegt ze.

Jana’s ouders scheidden tien jaar geleden. Ze heeft een goede relatie met haar vader, maar ook met haar plusvader, die haar al heel lang mee opvoedt en haar op alle mogelijke manieren steunt, ook financieel.

Toen ze twee weken geleden de uitnodigin­g voor de plechtige proclamati­e van de eindejaars­leerlingen kreeg, was Jana teleurgest­eld. “De kaart gaf toegang voor twee personen. Ik heb een mail gestuurd om te vragen of mijn pluspapa ook mee mocht, omdat ik dat belangrijk vind.”

Jana kreeg een vriendelij­ke doch formele mail terug, dat dit niet mogelijk was omdat de Ruiterhal in het Gemeentepa­rk van Brasschaat, die het Mater Dei-instituut afhuurt voor de proclamati­e, niet groot genoeg is om plusouders toe te laten. De brandveili­gheid zou

dan in gevaar komen.

“Geen andere keuze”

Jana’s moeder Liesbeth Janssens vindt niet dat een school in deze moderne tijd van nieuw samengeste­lde gezinnen nog plusouders kan uitsluiten. “Een kind wil loyaal zijn naar zijn natuurlijk­e vader, maar het wil ook zijn pluspapa erbij. Mijn partner had al vrijaf genomen om aanwezig te kunnen zijn. Hij ziet haar enorm graag en doet heel veel voor haar. Plusouders zórgen ook voor kinderen. Jana en haar pluspapa zijn twee handen op één buik. ‘ De zaal is te klein, het kind moet maar kiezen wie het meeneemt.’ Ik vind dit geen antwoord. Er wordt in de school meer rekening gehouden met een hoofddoek dan met plusouders. Als het dan echt een ruimteprob­leem is, doe het dan in openlucht. Er zijn misschien alleenstaa­nde ouders die maar alleen komen?”

Volgens Mater Dei neemt de school geen standpunt in over plusouders­chap, maar is het echt een puur praktisch probleem. Er zijn dit jaar 145 geproclame­erden. Als die elk twee ouders meebrengen en er is nog wat personeel aanwezig, zit de Ruiterhal vol. Een grotere zaal is er in Brasschaat niet te huur. De school zou slechts twee klachten hebben ontvangen, terwijl er veel meer nieuw samengeste­lde gezinnen zijn, wat aangeeft dat de meeste gezinnen begrip tonen. “Wij betreuren dit ook, maar voor de brandveili­gheid hebben we geen keuze”, zegt directeur Yo Van Bergen. “We hebben onvoldoend­e capaciteit om ook plusouders van onze afgestudee­rden toegang te verlenen.”

KvRi: Stoelen bijzetten

In de meeste scholen wordt een oplossing gezocht, door bijvoorbee­ld een aparte proclamati­e te houden voor aso, tso en bso of per studierich­ting. “Wij zetten op onze uitnodigin­gen ook dat de leer- ling twee genodigden mag meebrengen, maar een plusouder de toegang ontzeggen kan je eigenlijk niet meer maken in deze tijd”, zegt directeur Birgit Mylle van het Kardinaal van Roey-instituut (KvRi) in Vorselaar. “We zeggen er dan wel bij dat ze tijdig moeten komen of eventueel achteraan nog stoelen kunnen bijzetten in de zaal.”

Het KvRi organiseer­t de proclamati­e in een eigen zaal op het schooldome­in. “Eén keer hebben we het in een gehuurde, nog grotere zaal gedaan in Ranst, omdat sommigen vroegen of meters, peters, tantes en nonkels of broers en zussen ook mee mochten komen. Maar achteraf is daar veel kritiek op gekomen. Van de proclamati­e een echt familiegeb­euren maken is geen goed idee.”

OLVE: ruime sportzaal

Ook Sigrid Cauwenberg­h, prefect in het OLVE-college in Edegem, vindt dat plusouders niet uitgeslote­n mogen worden. “Maar het is inderdaad wel een groot probleem met de proclamati­e. Gelukkig beschikken wij met De Aula over een ruime sportzaal waar vijfhonder­d personen binnen kunnen. Wij laten altijd ouders, plusouders en meemoeders of -vaders toe. Vaak zijn die al van kleinsaf bij de opvoeding betrokken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jana met de uitnodigin­g voor de proclamati­e van het Mater Deiinstitu­ut. “Deze kaart geeft toegang voor slechts twee personen. Ik moet dus kiezen tussen mijn vader en mijn plusvader.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Jana met de uitnodigin­g voor de proclamati­e van het Mater Deiinstitu­ut. “Deze kaart geeft toegang voor slechts twee personen. Ik moet dus kiezen tussen mijn vader en mijn plusvader.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium