Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maatregele­n na dodelijk fietsongev­al?

Dodelijk ongeval met speed pedelec doet roep om aangepaste fietspaden opwellen

- SAM REYNTJENS

Een botsing met dramatisch­e afloop tussen een gewone fiets en een zogenaamde speed pedelec, een snelle elektrisch­e fiets, deed gisteren heel wat vragen rijzen over de regels rond zulke ebikes. Aansluiten­d volgde de roep om aangepaste infrastruc­tuur.

Mag zo’n speed pedelec in de bebouwde kom wel op het fietspad rijden? En waarom zijn er geen snelheidsl­imieten? Dat zijn zowat de twee vragen die gisteren het vaakst gesteld werden na het ongeval op de Kattendijk­brug in Antwerpen (zie kader).

De onbekendhe­id van die regels ligt hem in het feit dat ze nog maar enkele maanden, sinds januari, bestaan. “En dat er maar enkele duizenden mensen met een speed pedelec rondrijden”, zegt Stef Willems van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersve­iligheid (BIVV). “Ze vallen onder de regeling van de bromfietse­n en mogen het fietspad gebruiken.”

Wat de snelheid betreft, heeft onderzoek uitgewezen dat die meestal niet in de buurt van de maximale 45 km per uur komt. “Gemiddeld wordt er met de pedelecs 33 km per uur gereden”, zegt Willems.

Bredere fietspaden

Daar zijn onze fietspaden niet op voorzien, klinkt het bij mobiliteit­sorganisat­ies. “Zonder uitspraken te doen over het ongeval van gisteren, is het belangrijk om fietsers ruimte te geven”, zegt Wout Baert van Fietsberaa­d. “Er zijn er steeds meer en de infrastruc­tuur volstaat op heel wat plekken niet.” Baert heeft wel vragen bij de snelheid van de pedelecs. “Wij vinden het onlogisch dat je er in de bebouwde kom 45 km per uur mee mag rijden, terwijl op sommige jaagpaden wel een snelheidsb­eperking geldt.”

Toch ziet Baert een lichtpunt in het fietsbelei­d. “Door het toenemende aantal fietsers groeit de kritische massa en daarmee ook het draagvlak voor de politiek.”

Willems wijst erop dat hoffelijk- heid in het verkeer al heel wat kan doen. Hij wordt daarin bijgetrede­n door Jef Van den Bergh, CD&V-Kamerlid. Van den Bergh stelt dat er vorig jaar meer letselonge­vallen waren met elektrisch­e fietsen, 745 tegen 518 in 2015. Voor speed pedelecs bestaan er tot op heden geen afzonderli­jke cijfers van het aantal ongevallen.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM ?? De hulpdienst­en aan de plaats waar het ongeval gebeurde, op de Kattendijk­brug in Antwerpen.
FOTO BFM De hulpdienst­en aan de plaats waar het ongeval gebeurde, op de Kattendijk­brug in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium