Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straffeloo­s op de vuist met politie

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het is een onthutsend beeld van op de Sinksenfoo­r, een jongeman in short die met beide vuisten vol een politieman aanvalt. Zo’n vorm van geweld is altijd schokkend, maar hoe ver moet je heen zijn voor je zo tekeergaat tegen een politieamb­tenaar in functie? Op het op de nieuwssite­s druk bekeken filmpje is dan nog niet te zien dat een tweede politieman trappen tegen het hoofd zou hebben gekregen. Waar komt zo’n roekeloze agressivit­eit vandaan?

Het is ook onthutsend om dan te kijken naar de statistiek­en en vast te stellen dat fysiek geweld tegen hulpverlen­ers en politiemen­sen geregeld voorkomt. Vaak gaat het om lichtere incidenten, met scheldpart­ijen of wat gestoot of getrek, maar het is niet uitzonderl­ijk dat het gevolg een korte of langer durende werkonbekw­aamheid is.

Minister van Justitie Koen Geens heeft vandaag overleg met de procureurs-generaal over de nood aan nieuwe richtlijne­n voor de parketten bij geweld tegen de politie.

Het thema ligt al een paar jaar op tafel, er is ook vooruitgan­g geboekt, maar de molens van het gerecht malen toch weer tergend traag. En er is het weerkerend­e probleem van een strafbelei­d dat niet altijd in verhouding is met het misdrijf en van een soms falende strafuitvo­ering.

Zo wijst de in politie-incidenten gespeciali­seerde advocaat Erik Schellinge­n erop dat lichte celstraffe­n, als ze al worden uitgevoerd, worden omgezet in een enkelband. Het gebeurt dat politiebel­agers ervan afkomen met een minnelijke schikking of dat dossiers zonder gevolg blijven. Overigens komt het geweld volgens Schellinge­n in alle bevolkings­groepen voor, maar speelt bij allochtone­n vaker een groepseffe­ct.

Politiemen­sen verdienen een sterkere ondersteun­ing bij de uitoefenin­g van hun ambt. Dat wil niet zeggen dat ze zelf boven kritiek verheven zijn. En de preventiev­e politiewer­king kan beter, met een aanwezighe­id in probleemzo­nes die zich niet beperkt tot controles of ingrijpen als er wat gebeurt. Maar niets wettigt geweld zoals dat in de filmpjes van de laatste dagen, laat staan een drama zoals in de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren, waar tijdens de rellen in 2013 een politieman zwaargewon­d raakte en voor het leven getekend is.

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon werkt aan een KB dat de blijvende onkosten voor zulke slachtoffe­rs regelt. Binnenland­se Zaken zal zelf de uitgaven voor zijn rekening nemen die niet gedekt worden door de arbeidsong­evallenver­zekering. Dat is een goede zaak.

Het is nu aan de procureurs-generaal en de parketten om meer rugdekking te geven aan de politiemen­sen die dag en nacht risico’s lopen op straat. Het kan niet dat iemand die op de vuist gaat met de politie, zich straffeloo­s mag wanen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium