Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sinds drie jaar aanloop naar ‘nultoleran­tie’

Minister Geens vraagt om nieuwe richtlijne­n

-

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nieuwe richtlijne­n voor de vervolging van geweld tegen politieage­nten. Hij spreekt vandaag met het College van Procureurs-Generaal over een nieuwe omzendbrie­f hierover.

De vakbonden dringen al langer aan op een specifiek beleid ter beschermin­g van politiemen­sen. Zeker nadat in 2013 een politieman een schedelbre­uk en blijvend letsel had opgelopen bij een aanrijding met zijn dienstwage­n tijdens rellen in Houthalen-Helchteren. Zo’n vierduizen­d politieage­nten betoogden toen in Brussel voor maatregele­n. Een tijd later sprak minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA) van de nood aan een nultoleran­tie. Vanuit Justitie werd in 2014 in een rondzendbr­ief een strafverzw­aring voorzien voor geweld tegen personen in openbare functie.

In februari kwamen de procureurs-generaal en de vakbonden overeen dat elke politiezon­e een referentie­magistraat krijgt om geweld tegen agenten op te volgen.

Nu wil Geens dus een volgende stap. “Ik vraag specifieke richtlijne­n die de vervolging van geweld tegen politiemen­sen en hulpverlen­ers vergemakke­lijken”, zegt Geens. Zijn woordvoers­ter betwist dat dit sneller had moeten gebeuren. “We zijn hier constant mee bezig, in voortduren­d overleg met de procureurs-generaal, die constant overleggen met de politie.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ??
FOTO DIETER TELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium