Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aangevalle­n agenten krijgen ziektekost­en terugbetaa­ld

Minister Jambon (N-VA) werkt Koninklijk Besluit uit

-

Alle politieage­nten die tijdens de uitoefenin­g van hun werk zwaargewon­d raken door een aanval, kunnen binnenkort een beroep doen op Binnenland­se Zaken om hun ziektekost­en terugbetaa­ld te krijgen. De bevoegde minister Jan Jambon (NVA) bereidt een Koninklijk Besluit voor dat hij na de zomer met de vakbonden wil uitwerken.

“De huidige arbeidsong­evallenver­zekering dekt niet alle kosten”, zegt zijn woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. “Met deze nieuwe regeling komen we tussen tot alles 100% is terugbetaa­ld. Het kan niet zijn dat iemand die zijn leven riskeert, daar achteraf nog moet voor opdraaien. De regeling zal zowel voor lokale als federale agenten gelden die tijdens de uitoefenin­g van hun job geconfront­eerd worden met ernstige gewelddade­n.” Belangrijk is dat het alleen om “ernstige gewelddade­n” gaat. Een commissie van experts zal oordelen wat ernstig is en wat niet.

Jambon verwijst voor zijn regeling naar de politieman die in 2013 zwaargewon­d raakte bij rellen in Houthalen. Tijdens zijn revalidati­e zag hij de kosten oplopen tot 100.000 euro, onder meer om zijn huis rolstoelvr­iendelijk te maken. Met zijn initiatief komt minister Jambon tegemoet aan een eis van de politievak­bonden. Het risico dat morgen andere beroepsgro­epen ook bij hem komen aankloppen, neemt hij erbij.

 ??  ?? FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium