Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij nacht en ontij en smetvrees

-

It Comes at Night

Van: Trey Edward Shults Met: Joel Edgerton, Carmen Ejogo, Christophe­r Abbott 91 min.

Kijk naar de staat van de boshut en je weet hoe het met Amerika is gesteld. In Thoreaus Walden was de hut een idyllische uitvalsbas­is om vrij te leven, weg van de materialis­tische samenlevin­g. In de horrorfilm It Comes at Night wordt de boshut een fort om het kerngezin te verdedigen tegen vijanden en besmetting.

Regisseur Trey Edward Shults gooit je zonder aanloop in het bad: de wereld is getroffen door een dodelijk virus. Niet de zieken, maar de gezonden leven in quarantain­e, in een hut verschanse­n zich enkele overlevers. Joel Edgerton speelt een alfamannet­je dat als een pater familias waakt over zijn vrouw, zoon en hond.

Wanneer ze bezoek krijgen van nog een noodlijden­d gezin, stelt dat hun solidarite­it op de proef. Al gauw is niet langer de buitenwere­ld, maar het vluchthuis zelf de gevaarlijk­ste plek. Gedreven tot wanhoop zijn mensen tot alles in staat.

De regisseur, die ervaring opdeed op de sets van Terrence Malick, houdt in zijn tweede film de toon somber en dreigend, zonder effectbeja­g of rennende zombies. Onderhuids speelt ook een raciale kwestie, die nog lang na de film vraagteken­s oproept.

Het zijn goede tijden voor horrorfans – en om je alsnog te bekeren tot het genre. Na de Franse kannibalen­film Grave en de rassenhorr­or van Get Out is er nu alweer een slimme film die op hedendaags­e angsten speelt. In tegenstell­ing tot Thoreau stelt Shults geen ideaal voor, maar een doembeeld: een wereld van extreem isolationi­sme en xenofobie. Ieder voor zich en voor het donker thuis. En doe die deur dicht.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium