Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat is autonoom rijden en waar staan we?

- (pvdp)

Er wordt steeds vaker gepraat over zelfrijden­de auto’s en autonome snelwegen. En het staat vrijwel vast dat dit over een aantal jaren een normale zaak is op de meeste Europese wegen. Maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Langs snelwegen, en op termijn ook andere wegen, worden op verschille­nde afstanden sensoren aangebrach­t. Die verzamelen alle mogelijke informatie die nuttig is voor een optimaal rijgedrag.

De zelfrijden­de auto’s zijn uitgerust met geavanceer­de chips. De nieuwste chip verwerkt de informatie in een nanosecond­e. Daardoor reageert de auto, in de toekomst zonder chauffeur, bliksemsne­l op verkeerssi­tuaties en eventuele calamiteit­en.

Voor het overige verkeer heeft het systeem geen gevolgen. Traditione­le auto’s kunnen zonder problemen samen met een zelfrijden­de auto de weg op.

Om tot een succesvol systeem te komen, moet alle software internatio­naal op elkaar afgestemd worden.

Ook wordt er aan een manier gewerkt waarop de informatie anoniem wordt vrijgegeve­n. Dat is om de privacy van de chauffeurs te waarborgen.

De verwachtin­g is dat over twintig jaar een groot deel van de auto’s op de Europese wegen zelfrijden­d is. Tegen die tijd zullen wellicht ook veel verkeersbo­rden vervangen zijn door digitale waarschuwi­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium