Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee jaar uitstel voor bloedend Exmar

-

De Belgische gastankerr­ederij Exmar is voorlopig gered. Een consortium van Belgische en Scandinavi­sche banken stemde vrijdagmid­dag in met een hoogrender­ende verlenging van een lopende lening.

Vorige week organiseer­de de rederij van topman Marc Saverys een teleconfer­entie met de houders van de obligatiel­ening van 1 miljard Noorse kroon (105 miljoen euro). Die zou begin juli vervallen: onhaalbaar voor Exmar. De schuldeise­rs, van wie zowat 30 tot 40% Belgische banken, gin- gen vrijdag met liefst 94,24% akkoord met een tijdelijke superrente van zowat 8,9% (en niet 11%, zoals eerst werd verwacht): 8% boven de Noorse basisrente van ongeveer 0,9%. Deze lening zou afgelost worden tegen 7 juli 2019.

Volgens financieel directeur Miguel de Potter hebben de obligatieh­ouders hiermee alvast te kennen gegeven dat ze geloven in de projecten die Exmar op stapel heeft staan. De rederij keek eind vorig jaar tegen een verlies van zowat 560 miljoen euro aan. Maar daarboveno­p komen twee hooggesofi­sticeerde projecten waarvan de kandidaat-huurders failliet gingen of afhaakten. Voor een drijvende LNG-fabriek moet Exmar deze zomer de laatste 200 miljoen dollar afbetalen. Tegen eind dit jaar moet 100 miljoen dollar opgehoest worden voor een drijvend vergassing­sschip. Exmar denkt huurders te kunnen vinden. Het aandeel dook dinsdagvoo­rmiddag naar een dieptepunt van 4,05 euro, om na de stemming aarzelend ietwat op te veren.

(pvb)

 ?? FOTO EXMAR ?? Voor het LNGproject van Exmar is binnenkort 200 miljoen dollar nodig.
FOTO EXMAR Voor het LNGproject van Exmar is binnenkort 200 miljoen dollar nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium