Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jammer dat FIFA er nu pas mee afkomt”

Wereldvoet­balbond publiceert volledig corruptier­apport over toewijzing WK’s 2018 en 2022 op website, onderzoeke­r wijdt 16 pagina’s aan Michel D’Hooghe

- (bla)

De FIFA publiceerd­e gisteren het rapport over vermeende corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Het rapport werd in 2014 geschreven door de Amerikaans­e onderzoeke­r Michael Garcia en gaf destijds aanleiding tot verschille­nde onderzoeke­n, onder meer naar het Belgische FIFA-lid Michel D’Hooghe. De naam van D’Hooghe werd van alle blaam gezuiverd, maar door de publicatie van het rapport komt hij nu opnieuw in een sfeer van verdachtma­king terecht. “Het is al de derde keer dat ik negatief in het nieuws kom om dezelfde feiten. Terwijl ik nooit iets verkeerds heb gedaan”, zegt D’Hooghe in een reactie. “De ethische commissie heeft me ondervraag­d en ik heb alles kunnen weerleggen. De FIFA had het rapport beter drie jaar geleden al gepublicee­rd, dan was meteen alles duidelijk geweest.”

De wereldvoet­balbond publiceert het nu toch omdat het in handen was gevallen van de Duitse krant Bild. In het rapport is een hoofdstuk van zestien bladzijden gewijd aan D’Hooghe. De belangrijk­ste feiten draaien om de overhandig­ing van een Russisch schilderij en om diensten voor de zoon van een kennis in Qatar. Maar geen enkele keer werd aangetoond dat D’Hooghe werd beïnvloed om voor Rusland of Qatar te stemmen. Het rapport bewijst ook dat de Belgisch-Nederlands­e WK-kandidatuu­r volgens het boekje is verlopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium