Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Ullrich niet welkom op Grand Départ in Düsseldorf

- (jpdv)

Twintig jaar geleden won Jan Ullrich de Tour, als enige Duitser ooit, maar komend weekend zal hij niet aanwezig zijn op de Grand Départ in Düsseldorf. Ullrich is omwille van zijn dopingverl­eden ongewenst bij de Tourstart. Organisato­r ASO heeft hem niet opgenomen in de officiële lijst van genodigden. Andere oudrenners als Marcel Wüst en Jens Voigt zijn er wel bij en fungeren donderdag bij de officiële ploegvoors­telling zelfs als speaker. Zij werden doorheen hun carrière evenwel nooit op doping betrapt. Andreas Klöden, voormalig nummer twee van de Tour, bevestigt dat Ullrich er niet bij zal zijn: “Jan zal op vrijdag in Bocholt een herdenking bijwonen van zijn Touroverwi­nning twintig jaar geleden. Zelf ben ik ook niet uitgenodig­d, maar ik moet beroepshal­ve wel in Düsseldorf zijn.”

Het gros van de Duitse renners die zaterdag aan de start komen in de Tour spreekt zich uit pro Ullrich. “Hij heeft genoeg geboet”, zegt de nieuwe Duitse kampioen Marcus Burg hardt. “Andere renners hebben ook gezondigd en zijn er allang weer bij.”

Alleen Marcel Kittel kan begrip opbrengen voor de beslissing om Ullrich te weren: “Ik vind het jammer voor de mens Ullrich dat hij opnieuw wordt uitgeslote­n, maar hij had anders met zijn verleden moeten omgaan. Veel mensen nemen het hem kwalijk dat hij zich nooit duidelijk uitgesprok­en heeft over doping.” Gevraagd naar een reactie onthield ASO zich van commentaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium