Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘onhaalbare transfer’

50 clubs op vinkenslag, maar Anderlecht realiseert Everton koopt Henry Onyekuru (20) van Eupen en leent hem een jaar uit aan paarswit

- JÜRGEN GERIL

Als Eupen nog de laatste handtekeni­ng zet een formalitei­t is Henry Onyekuru (20) een Anderlecht­speler. Arsenal, West Ham, PSG: ze waren allemaal fel geïnteress­eerd, maar het is uiteindeli­jk Everton dat de Nigeriaans­e flankspele­r koopt van Eupen voor zo’n 8 miljoen en Onyekuru meteen een jaar uitleent aan Anderlecht. Via deze constructi­e strikt paarswit een topper die eigenlijk compleet onhaalbaar werd geacht.

Het ziet er niet naar uit dat rechtsback Clinton Mata Charleroi zal ruilen voor Anderlecht. Maar zijn makelaar Mogi Bayat maakte dat ruimschoot­s goed bij Anderlecht met een andere toptransfe­r. Vorige week zat Henry Onyekuru nog in Parijs, waar hij zelfs medische tests aflegde bij PSG. Maar dan kwam Mogi op de proppen met een beter voorstel.

Is het omdat Everton met Farhad Moshiri tegenwoord­ig een baas heeft met Iraanse roots dat Bayat - ook een Iraniër - er nu goeie banden heeft? Mogi kwam alleszins af met een con

tract tot 2022 bij The Tof-

fees en een weekloon van 40.000 pond, of 45.000 euro. Enige voorwaarde: eerst een jaar op huurbasis bij Anderlecht. Onyekuru vloog daarop zondag nog naar Engeland en onderging maandag zijn medische keuring op Evertons Finch Farm.

Raad van Odemwingie

De speler wilde deze kans niet laten liggen, want ondanks de belangstel­ling van clubs als PSG en Leipzig droomde hij altijd al van de Premier League. In januari had Onyekuru al zijn landgenoot en voormalige La Louvière-spits Peter Odemwingie gebeld om te vragen hoe hij zo snel mogelijk in Engeland kon raken. Het Schotse Celtic was toen geïnteress­eerd. “Ik raadde hem toen aan om bij Celtic te tekenen”, aldus Odemwingie, die zelf ook voor West Brom en Stoke City voetbalde. “Daar zouden Engelse scouts hem makkelijke­r opmerken dan bij Eupen en via Schotland kon hij ook makkelijke­r aan een Engelse work permit raken. Of hij fysiek sterk genoeg is voor de Premier League zal moeten blijken, maar hij is alleszins snel genoeg. Zijn statistiek­en spreken voor zich.”

Tot ergernis van Onyekuru verzette Eupen zich toen fel tegen een transfer naar Celtic, dat maar één miljoen wilde betalen. Gelijk hadden ze, want zes maanden later was Onyekuru met 22 goals Belgisch co-topschutte­r samen met Teodorczyk en was hij ook goed voor negen assists. Grote clubs als Arsenal en West Ham kwamen aankloppen.

Alleen kreeg Henry Onyekuru als niet-EU-speler toch niet meteen zijn Engelse werkvergun­ning omdat hij als enkelvoudi­g internatio­nal niet genoeg interlands voor Nigeria had gespeeld. Die werkvergun­ning zit weliswaar in de pijplijn, maar voorlopig moest hij het doen met een toegangsvi­sum tot het Verenigd Koninkrijk. Daarom leek hij zijn Engelse ambities te mogen opbergen. Tot Bayat de Everton-constructi­e op tafel toverde. Dan kon de flankaanva­ller in afwachting van zijn Engelse papieren eerst nog een jaar rijpen bij Anderlecht, zelfs in de Champions League, alvorens het Kanaal over te steken.

Onyekuru had zich in Nigeriaans­e media trouwens al laten ontvallen dat hij geduldig wilde zijn. “Voor een jonge speler als ik zijn speelminut­en nu het allerbelan­grijkste”, stelde hij. “Geld is niet cruciaal, want ik ben nog jong en heb nog een hele carrière voor mij. Bij Eupen was het af en toe frustreren­d omdat ik soms twee keer scoorde en we toch nog verloren. Daardoor moesten we tegen de degradatie vechten, maar nu vind ik het tijd om mezelf te verbeteren. Ik wil voor de prijzen spelen.”

Eupen opgelucht

Dat kan alvast bij Anderlecht, dat grote ambities heeft in België en in Europa. Bij Eupen bevestigen ze de overgang nog niet, maar nadat de Oostkanton­ners in dit dossier zijn benaderd door tientallen managers, zijn ze opgelucht dat de deal nakend is. “Voor Eupen is het een mooie erkenning als Henry Onyekuru straks in de Premier League tekent”, aldus algemeen directeur Christophe Henkel. “Het zet Eupen op de kaart als club die internatio­nale toppers kan opleiden dankzij goeie trainers en een goeie structuur. Dat we er ook veel geld aan verdienen? Laten we zeggen dat het een goeie zaak is dat we Onyekuru in januari niet naar Celtic hebben laten gaan.” ( lacht)

Henry Onyekuru ‘‘Geld is niet cruciaal, want ik ben nog jong en heb nog een hele carrière voor mij. Nu moet ik vooral spelen.’’

 ?? FOTO SEBASTIEN SMETS ?? Onyekuru kan eerst nog een jaar rijpen bij Anderlecht én zelfs in de Champions League, alvorens het Kanaal over te steken.
FOTO SEBASTIEN SMETS Onyekuru kan eerst nog een jaar rijpen bij Anderlecht én zelfs in de Champions League, alvorens het Kanaal over te steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium