Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse hoop tegen wil en dank

bereidde zich tot in de puntje s voor maar tempert hoge verwachtin­gen

- BRAM VANDECAPEL­LE

Na zijn tweede plaats van vorig jaar hoopt wielerminn­end Frankrijk dat Romain Bardet 32 jaar na Bernard Hinault nog eens de maillot jaune naar Parijs kan brengen. Maar de 26jarige ploegmaat van Jan Bakelants en Oliver Naesen tempert de verwachtin­gen. “Ik start niet om de Tour te winnen. Ik start om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.”

De drie renners op het Tourpodium van 2016 hebben iets gemeenscha­ppelijks in de aanloop naar deze 104e editie. Hun voorbereid­ing liep niet over rozen. Chris Froome flitste nog niet, Nairo Quintana liep zijn Giro mis en ook Romain Bardet is nog niet op dreef. In Parijs - Nice mocht hij al na één dag zijn koffers pakken na stayeren. Tijdens zijn vaste test in de Dauphiné zakte hij door het ijs op de Mont du Chat, hoewel hij die etappe vooraf had aangestipt.

In de laatste twee ritten vond Bardet zijn goede benen wel terug. Maar hij maakt niet de uitstekend­e indruk die hij vorig jaar bood in de Dauphiné. Toen werd hij tweede, maar hij had altijd gewonnen indien hij zich niet had laten verleiden tot haantjesge­drag met zijn grote dauphin, Thibaut Pinot.

Pinot is er ook in deze Tour bij, maar die mikt na zijn prima Giro enkel op een ritzege en de bolletjest­rui. Warren Barguil, die andere leeftijdsg­enoot van Bardet en Pinot, heeft de voorbije twee jaar wat van zijn pluimen verloren. Calmejane, Latour en neoprof Gaudu worden nog enkele jaren in de wachtkamer gehouden.

Het maakt dat de Franse druk volledig op de schouders van Bardet belandt. “Na vorig jaar zijn de verwachtin­gen hoog. Maar in mijn hoofd ben ik de Tour 2016 al vergeten. Ik moet deze Tour ra-

Oliver Naesen, ploegmaat bij AG2RLa Mondiale “Het valt mij op hoe rustig Romain altijd is. Al die aandacht en druk: het glijdt van hem af alsof het niks is.”

cen alsof ik hem nog nooit heb gereden. Ik rijd dan ook niet om te winnen. Ik rijd om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten”, tempert de babyface met een diploma management de verwachtin­gen.

Ploegbaas Vincent Lavenu volgt hem: “Romain werd vorig jaar tweede, maar had slechts een minuut voorsprong op de vijfde. Op Froome na zijn de andere favorieten aan elkaar gewaagd.”

De ploeg en Bardet dekken zich dus in. In tegenstell­ing tot Quintana, Porte en zeker Contador is deze editie voor de nog altijd maar 26-jarige Fransman niet hét ultieme momentum om voor de eerste of de laatste keer de Tour te winnen.

Aanvallen van ver

Bardet is een opleidings­product van AG2R-La Mondiale. Sinds zijn vijftiende plaats bij zijn Tourdebuut in 2013 deed Lavenu alles om tegemoet te komen aan de wensen van zijn jonge kopman. Er heeft zich binnen de ploeg een hechte kliek rond Bardet gevormd. Met onder anderen zijn vaste knecht Mickael Cherel, ploegleide­r Julien Jurdie en zelfs buschauffe­ur Cyrille Bertino. Afgelopen seizoen haalde AG2R-La Mondiale ook zijn beste vriend Clement Chevrier weg bij IAM.

Maar zowel Bardets vaste kamergenoo­t Cherel als Chevrier is er in de Tour niet bij. “Cherel brak zijn bekken op training. En Chevrier haalt nog niet het niveau om opgenomen te worden in de Tour”, zegt Jurdie. “Het ontbreken van Cherel is spijtig. Hij was de man die Romain tot rust bracht naast de koers.”

In de Dauphiné was zijn kamergenoo­t Oliver Naesen. “Het viel mij op hoe rustig Romain altijd is”, zegt de kersverse Belgische kampioen. “Al die aandacht en druk: het glijdt van hem af alsof het niks is.”

Ook Jan Bakelants vindt Bardets mentale sterkte een troef. “In de Tour van 2015 kreeg hij een dreun in de Pyreneeen. Maar hij vocht terug, won nog een rit in de Alpen en pakte ei zo na de bolletjest­rui. Hij kan zich goed over een nederlaag zetten. Bij de andere Tour-kandidaten heb ik dat nog niet vaak gezien.”

Ook het instinctie­f koersen ziet Bakelants als een troef. “Hij durft aanvallen en van ver. Vorig jaar reed hij nog weg voor de voet van de Saint-Gervais Mont Blanc en pakte op de klim uit met de strafste klimpresta­tie van het jaar.” Zo straf dat de Franse bewegingsp­rofessor Antoine Vayer vraagteken­s bij die beklimming plaatste.

Minste tijdrit

Bardet heeft zich opnieuw tot in de puntjes voorbereid op de Tour. Thuis in de Auvergne slaapt hij naar eigen zeggen ontzettend veel in een hoogtekame­r. In de winter trainde hij net als Porte en Froome in Nice. En net als de andere favorieten ging hij in mei op hoogtestag­e: 20 dagen Sierra Nevada. “Vorig jaar was Romain in de Dauphiné misschien al iets te goed. Dit jaar zal zijn piek pas echt in de Tour liggen”, ziet ploegmanag­er Vincent Lavenu de zaken rooskleuri­g in.

Vertrouwen­sman Jurdie ziet toch enkele minpunten, vooral door het parcours. “Romain is iemand die de grote hoogte heel goed verdraagt. In deze Tour is de koninginne­nrit de rit in de Jura, waar ze niet eens boven de 1.600 meter moeten. Ook in de Pyreneeën is het hoogste punt amper 1.755 meter boven zeeniveau. In de Alpen wacht met de Col d’Izoard slechts één aankomst bergop die hoger ligt dan 2.000 meter.”

En dan blijft er nog het oude zeer van Bardet. Van de vijf Tourkandid­aten heeft hij de minste tijdrit. Afgelopen winter trok hij naar Londen om te werken aan zijn tijdritpos­itie. “Met Factor hebben we ook betere tijdritfie­tsen dan het geval was met Focus de voorbije jaren”, zegt Jurdie. Toch verloor Bardet in de Dauphiné bijna twee minuten tegen Porte over 24 kilometer. Ongeveer de afstand van de slottijdri­t in Marseille. “Ach, laat de Fransen maar dromen van het geel. Wij mikken op het podium”, besluit Lavenu. “Niet slecht toch voor een ploeg met een budget van 14,5 miljoen euro?”

 ?? FOTO BELGA ?? Bardet: vorig jaar tweede in de Tour.
FOTO BELGA Bardet: vorig jaar tweede in de Tour.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium