Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben op mijn best als ik relaxed ben. En ik ben heel relaxed”

- WERNER BOURLEZ

Hij straalt weer, Marcel Kittel (29). De Duitser wil de komende weken tonen dat hij de snelste man ter wereld is, ondanks de onzekerhei­d over de toekomst bij QuickStep Floors. “We zullen als team super zijn in de Tour”, zegt Kittel in perfect Nederlands. Greipel en co zijn gewaarschu­wd.

Je trekt naar de Tour met negen zeges dit seizoen, een minder dan vorig jaar.

“Ja, maar nu zou ik frisser moeten zijn, want ik heb de Giro niet gereden. Ik voel mij ook beter, ging met de ploeg op hoogtestag­e. Vorig jaar was ik fysiek heel goed, maar in de sprint miste ik dat tikkeltje frisheid. Ik was sterk, maar niet superexplo­sief. We gaan dit jaar ook proberen om iets later naar voor te komen,

want vo- rig jaar zat ik iets te vroeg in de wind en heeft Cavendish goed geprofitee­rd van mijn treintje.”

Je moest tevreden zijn met één ritzege. Naar Kittelnorm­en is dat weinig.

“In 2013 en 2014 won ik er telkens vier, dat klopt. Maar elk jaar zeg ik: Ik

wil één overwinnin­g in de Tour. En dat is ook mijn doel voor dit jaar. En vorig jaar was ik ook twee of drie keer tweede. Maar uit die nederlagen heb ik iets positiefs gehaald. Het was voor mij een nieuwe ervaring dat ik met de ploeg de koers analyseerd­e. Om het in de toekomst beter te doen. Ik bleef ook sterk in het hoofd, daar ben ik heel trots op.”

Vind je het jammer dat de Tour in Düsseldorf start met een tijdrit en niet met een spurt? Geel pakken in eigen land wordt moeilijk.

“Ja en neen. Ik kan wel een goede tijdrit neerzetten (dat bewees hij in de Ster ZLM Toer waar hij tweede eindigde

achter Roglic, red.) en hopelijk zit ik dicht genoeg, zodat ik na de tweede etappe in Luik de gele trui mag aantrekken. Weet je, ik maak mij niet druk. Ik ben op mijn best als ik relaxed ben. En ik garandeer je: ik ben nu heel relaxed.”

Het wordt in de spurt weer een Duitse strijd met André

Greipel.

“Dat is toch uniek, hé? Zeker nu met die start in Duitsland. Twee toppers uit hetzelfde land die de topfavorie­ten zijn in de Tour-spurten, ik kan mij niet herinneren dat dat al gebeurd is. Ik kom ook goed overeen met André, hij is een voorbeeld voor de Duitse jeugd. Weet je: het is dankzij onze prestaties dat wielrennen weer populair is in Duitsland, wij hebben de koers uit de shit getrokken na die dopingtoes­tanden.”

Je deed vroeger aan atletiek, waarom heb je dan toch voor

de fiets gekozen?

“Mijn moeder was vroeger atlete aan de sportschoo­l en ik volgde haar voorbeeld. Ik deed bijna alle discipli- nes, maar niks met uithouding. Lange afstanden heb ik nooit gedaan. Te zwaar. (lacht) En daarna ging ik toch koersen, een van de meest extreme sporten. Ik was gewoon nieuwsgier­ig en mijn vader was wielergek. Ik was 8 toen Jan Ullrich de Tour won. Ik was met mijn familie op vakantie in Denemarken en elke dag waren mijn pa en oom niet weg te slaan van tv. Ik had geen verstand van wat daar gebeurde, maar iedereen werd zot. Nooit gedacht dat ik daar zoveel jaren later ook zou schitteren. Integendee­l: zo afzien dat die renners deden. Ik dacht: Ik ben geen idioot.”

Het is onduidelij­k of je volgend seizoen nog voor QuickStep zal rijden. Zorgt dat niet voor onrust?

“Neen. Wat er ook beslist wordt: we zullen als team super zijn in de Tour. Dit team is zo uniek. Met zoveel ambitieuze renners samen, in zo’n fantastisc­he sfeer. Ik ben zeker dat dat in geen enkele andere ploeg zo is. Iedereen heeft zijn doel, wil natuurlijk ook zelf iets bereiken. Maar er is nooit een discussie over hoe we het doen, dat is altijd: samen. Vandaar ook dat ik hier wil blijven, ik hoop dat we een overeenkom­st vinden.”

Het is vaak feest in jullie team. Ben jij in de bus de dj die de boel opzweept?

“Neen, meestal zorgt Niki Terpstra daarvoor, jammer genoeg met Nederlands­e schlagers of van die hardcore. Nu hij er niet bij is, hoop ik dat Jack Bauer zijn taak overneemt. In de Ronde van Californië heb ik genoten van zijn eightiesro­ck.”

Proficiat trouwens met je Nederlands.

“Met dank aan Tess (von Piekartz, zijn Nederlands­e vriendin en volleybal

internatio­nal, red.). Ik heb het getroffen met haar. Het is een voordeel dat ook zij topsportst­er is, ze begrijpt mij. Uit andere relaties weet ik dat het moeilijk is om uit te leggen dat je nu weer twee weken op trainingss­tage moet, daarna een paar dagen thuis bent en dan weer weg moet naar een koers. Als ze dat niet begrijpen, heb je nooit rust. Met Tess er is nooit een probleem.”

Marcel Kittel Quick Step Floors “André en ik, wij hebben de Duitse koers uit de shit getrokken na die dopingtoes­tanden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium