Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het doet deugd om hier te kunnen spelen”

Acteur Jurgen Delnaet vertolkt hoofdrol

- (evw)

Zelf woont de uit Zwijnaarde afkomstige acteur al zo’n achttien jaar in Antwerpen. In Een Ontgoochel­ing neemt Delnaet de hoofdrol voor zijn rekening.

“Voor ik aan deze voorstelli­ng begon, had ik geen band met het Atheneum. Al wist ik natuurlijk wel dat Elsschot hier op school heeft gezeten en dat dit gebouw er eentje is met een geschieden­is op een onwaarschi­jnlijke locatie. Dat de roman van Elsschot en diens eigen schoolcarr­ière zich hier eveneens afspeelden, geven de voorstelli­ng een extra mooie laag. Het doet deugd om een maand lang op deze plek te kunnen spelen. Zowel in de school als wanneer je naar buiten wandelt, kan je niet méér in de wereld zitten. En dat vind ik belangrijk, om voor een voorstelli­ng vanuit de wereld te kunnen vertrekken. Die dagelijkse wandelinge­tjes over de speelplaat­s helpen mij daar enorm bij. Ze herinneren me eraan dat Een Ontgoochel­ing over het nu gaat en niet over iets dat zich meer dan honderd jaar geleden afspeelde.”

Genieten van kleine dingen

Want verwachtin­gen die ouders tegenover hun kinderen stellen, dromen en ontgoochel­ingen, ze maken uiteraard nog steeds deel uit van het leven. “Zelf ben ik ook vader en vind wel wat aanknoping­spunten wat betreft opvoeding. Maar alles heeft te maken met hoe je in de wereld staat. Kareltje slaagt er op een bijna benijdensw­aardige manier in om zijn zorgen achterwege te laten en te genieten van de kleine dingen. Niets ontgaat zijn aandacht en dat is een mooie manier om in het leven te staan.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Theatermak­er Adriaan Van Aken en acteur Jurgen Delnaet (rechts). “Het personage slaagt erin zijn zorgen achterwege te laten en te genieten van de kleine dingen.”
FOTO DIRK KERSTENS Theatermak­er Adriaan Van Aken en acteur Jurgen Delnaet (rechts). “Het personage slaagt erin zijn zorgen achterwege te laten en te genieten van de kleine dingen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium