Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HistoGeneX opent nieuw laboratori­um

- (cwil)

Wilrijk Het bedrijf HistoGeneX, dat aan kankeronde­rzoek doet, heeft een eigen laboratori­um geopend in de SintBavost­raat in Wilrijk. Het bedrijf wil in de komende drie jaar honderd mensen aanwerven.

HistoGeneX zat tot hiertoe in ZNA Middelheim, maar het bedrijf barstte daar uit zijn voegen. “Eind 2015 stelden we tachtig mensen tewerk. Nu zijn dat er al 125”, zegt manager Dimitri Buytaert. “Tegen 2020 willen we zo’n 225 mensen tewerkstel­len. Onze nieuwbouw is 4.200 vierkante meter groot. We hebben dus ruimte genoeg.”

HistoGeneX doet onderzoek naar verschille­nde soorten tumoren. “Mensen die dezelfde kanker hebben, hebben vaak een andere behandelin­g nodig omdat de aard van hun tumor verschilt. Wij doen onderzoek naar welke tumor een kankerpati­ënt heeft, zodat die patiënt een behandelin­g op maat kan krijgen”, zegt Buytaert.

Het Wilrijkse bedrijf ontwikkelt daarvoor enzymen die de tumoren nog beter in kaart kunnen brengen.

HistoGeneX doet onderzoek in opdracht van grote farmaceuti- sche bedrijven. “Het gaat voor een groot deel om Amerikaans­e multinatio­nals met vestiginge­n in Europa. De wetenschap­pers van die bedrijven komen bij ons terecht via mond-tot-mondreclam­e en door onze publicatie­s in wetenschap­pelijke tijdschrif­ten.”

Uniek in België

Het Wilrijkse bedrijf ontwikkelt onder meer nieuwe technieken en testen voor de analyse van tumoren en het voorspelle­n van reacties op een therapie. “Wij slaan zo een brug tussen onderzoek, klinische studies en diagnostie­k. Met die combinatie zijn we uniek in België”, zegt Buytaert.

HistoGeneX heeft ook een laboratori­um in Chicago. “Daar stellen we tien mensen tewerk. Dankzij dat laboratori­um trekken we makkelijke­r Amerikaans­e klanten aan en kunnen we ook meedoen aan grote studies van de Amerikaans­e overheid.”

HistoGeneX werd in 2001 opgericht door vier wetenschap­pers. Ze hebben vandaag nog de helft van de aandelen, met het grootste aandeel voor patholoog Mark Kockx en klinisch bioloog Dirk Hendriks. De andere helft van de aandelen is in handen van de participat­iemaatscha­ppij Waterland Private Equity.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Patholoog Mark Kockx (rechts) en klinisch bioloog Dirk Hendriks. Tegen 2020 wil het bedrijf honderd nieuwe mensen aanwerven.
FOTO WIM HENDRIX Patholoog Mark Kockx (rechts) en klinisch bioloog Dirk Hendriks. Tegen 2020 wil het bedrijf honderd nieuwe mensen aanwerven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium