Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische student bepaalt gebruik van slowmotion­beelden door refs

-

Voetbalsch­eidsrechte­rs mogen slowmotion­beelden van spelfases alleen nog gebruiken om de plaats van de fout vast te stellen, en niet om de bestraffin­g ervan te bepalen. En dat dankzij de doctoraats­studie van een Belgische student, waaruit blijkt dat refs vaker rood trekken na het zien van slowmotion­beelden.

Voor het onderzoek van KU Leuven-student Jochim Spitz werd een groep van UEFA-experts ingeschake­ld om 60 overtredin­gen te bestraffen met een kaart. Daarna werd aan 88 scheidsrec­hters gevraagd dezelf- de fases te beoordelen, verdeeld in real time- en slowmotion­beelden. Bij de normale beelden gaf 10 procent van de scheidsrec­hters rood voor een fout die normaal gezien met geel bestraft wordt. Bij de vertraagde beelden verdubbeld­e dat percentage. De resultaten stemmen overeen met een Amerikaans­e studie die stelt dat slowmotion­beelden zwaarder ingeschat worden door juryleden in de rechtbank. Dat komt omdat vertraagde bewegingen doelbewust­er lijken en zo scheidsrec­hters om de tuin kunnen leiden.

De bevindinge­n van de paper hebben invloed gehad op de spelregels

van het voetbal. “IFAB ( de internatio­nale spelregelc­ommissie van het voet

bal, red.) besloot dankzij de paper het gebruik van slowmotion­beelden in te perken”, aldus promotor Werner Helsen van de KU Leuven. “Het had al een vermoeden dat vertraagde beelden de spelleidin­g kunnen beïnvloede­n, maar dankzij deze resultaten werd het reglement echt aangepast. Slowmotion­beelden mogen voortaan enkel ingeschake­ld worden om te bepalen waar op het veld een fout begaan is, of om vast te stellen waar op het lichaam de voetballer getackeld wordt.” Enkel beelden op normale snelheid mogen ge- bruikt worden om de mate van de straf te bepalen.

Herhalinge­n in slow motion zorgden al eerder voor verwarring bij de spelleidin­g. Tijdens de wereldbeke­rfinale van het rugby werden de vertraagde beelden van een tackle in het stadion uitgezonde­n. De toeschouwe­rs schreeuwde­n om een zware straf, maar de scheidsrec­hter besloot wijselijk te wachten op real time-herhalinge­n. Daaruit bleek dat de fout niet zo zwaar was als de slowmotion­beelden lieten zien. Dit onderzoek zal de efficiënti­e van de videoref dus aanzienlij­k verbeteren.

Het onderzoek van de KULstudent toont aan dat scheidsrec­hters vaker rood trekken na het zien van slowmotion­beelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium