Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De voetbalbeh­a met inkijk

Steeds meer clubs analyseren hun spelers met draagbare gps

- GERT GYSEN

U hebt de jongste weken ongetwijfe­ld al een foto gezien van een voetballer op training met een sportbeha over zijn shirt. Logisch, want steeds meer clubs bekeren zich tot die hoogtechno­logische nieuwighei­d. Maar waarvoor dient ze eigenlijk? Door een chip in die beha vergaren ze een schat aan informatie over hun spelers. En data zijn ook in het voetbal de toekomst. Zeker in de voorbereid­ingsperiod­e.

Blessurepr­eventie

De belangrijk­ste reden om dit systeem te gebruiken is de blessurepr­eventie. Je kan zien hoe snel een speler recupereer­t na een inspanning. Catapult heeft in zijn software enkele algoritmes gestoken waarmee de belasting op het lichaam van de speler kan worden gemeten. Na elke training of wedstrijd krijgt de technische of medische staf een cijfer, ‘Player Load’ genoemd. Als dat verschille­nde trainingen achter elkaar aan de hoge kant ligt, kan er beslist worden om een speler wat extra rust te geven. Zo vermijd je blessures door overbelast­ing. Deze gegevens kan de staf zelfs live tijdens een training in de gaten houden om eventueel dan al in te grijpen. Sinds vorig jaar laat de FIFA toe dat de gps ook wordt gedragen tijdens een wedstrijd, maar de gegevens mogen pas na een match worden ingeladen. Op de bank naar de computer kijken welke speler vermoeid geraakt en best gewisseld wordt, dat mag nog niet.

Fysieke evolutie van (jeugd)spelers meten

Voetbalclu­bs krijgen dankzij deze data een fysieke vingerafdr­uk van hun spe- lers. Wat is hun evolutie doorheen het seizoen? Worden de jonge gasten in de kern fysiek sterker of blijven ze stilstaan? Maar een club als Anderlecht gebruikt het zelfs in de jeugdoplei­ding. Vanaf de U17 wordt er op Neerpede getraind met dit systeem. Zo kan Anderlecht perfect de ontwikkeli­ng van hun jeugdspele­rs volgen en weet het wanneer een jongere op het fysieke vlak de cijfers van de spelers uit de A-kern benadert en dus klaar is voor de stap.

Troef in transferon­derhandeli­ngen

Tegenwoord­ig gebruiken clubs al die data zelfs in onderhande­lingen over transfers. Als ze kunnen aantonen dat een bepaalde speler elke wedstrijd vlot veertien kilometer loopt en toch nooit geblesseer­d is, kan dat wat extra euro’s opleveren in de transferso­m. Een spits waarvan je kan aantonen dat hij elke week de meeste sprints trekt, stijgt in marktwaard­e. En wat te zeggen van die kleine speler die toch het hoogst kan springen van de hele ploeg? Al is het in het voetbal nog vooral ieder voor zich. In de Amerikaans­e basketbalc­ompetitie NBA delen de clubs hun gegevens met elkaar waardoor ze perfect de waarde kunnen inschatten van een potentieel nieuwe speler. In de toekomst zouden deze gegevens zelfs tijdens live-wedstrijde­n op tv getoond kunnen worden, maar dat is in de conservati­eve voetbalwer­eld nog een brug te ver.

Hoe vaak infiltreer­t je middenveld­er?

De club weet perfect waar een speler tijdens de wedstrijd loopt. Bij bepaalde programma’s zoals ProZone kan je zelfs meten hoe vaak een centrale middenveld­er infiltreer­t in de zone van de waar- heid. Loopt de spits wel genoeg in de hoeken zoals de trainer dat wil? Is de afstand tussen je keeper en de achterlijn niet te groot waardoor doorsteekp­asses gevaarlijk worden? Alles kan gemeten worden.

Impact van tackles meten

Het Catapult-systeem meet de impact van een tackle op het lichaam, al wordt die toepassing vooral gebruikt in rugby en American Football. In voetbal wordt een lichaam veel minder hard door elkaar geschud bij een tackle. Toch kan ook hier gekeken worden of blessures bij een speler verband houden met het aantal tackles dat die moet ondergaan.

Afstand, snelheid en sprongkrac­ht

Hoeveel kilometer loopt een speler, hoe snel loopt hij, hoeveel sprints trekt hij op een wedstrijd, over hoeveel meter gaan die sprints en wat was de topsnelhei­d? Elke beweging wordt geregistre­erd. Bij een keeper kan zelfs gemeten worden of hij aan volle intensitei­t naar een bal duikt. Of hoeveel tijd hij nodig heeft om na een redding weer recht te staan. Ook de sprongkrac­ht moet niet langer getest worden met een krijtstree­pje op de muur, maar kan voortaan met Catapult gemeten worden.

Extra motivatiet­echniek

Niemand kan zich nog wegsteken op training, want alles wordt gemeten. Sommige trainers gebruiken gegevens zeer vaak om hun spelers tot het maximum te drijven. Zo zijn er zelfs clubs waar elke dag in de kleedkamer een lijstje wordt uitgehange­n van de drie spelers die het minst liepen op training. Die worden dan gemotiveer­d om de volgende dag een tandje bij te steken. Eric Van Meir verspreidd­e vorig seizoen na een verloren match van Lierse eens de gegevens onder zijn spelers om ze een hart onder de riem te steken, want uit de data bleek dat iedereen wel degelijk veel had gewerkt en zich weinig te verwijten had. Veel trainers gebruiken de gegevens in persoonlij­ke gesprekken met spelers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium