Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet naar Borgerhout

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

V ia schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) liet het stadsbestu­ur van Antwerpen gisterenmi­ddag weten dat het niet aanwezig zou zijn op de wijkvergad­ering over de problemen in de buurt rond het Terloplein in Borgerhout. Op dat plein werden deze week agenten aangevalle­n door jongeren. De dag nadien gebeurde hetzelfde op de Sinksenfoo­r. De daders zijn intussen opgepakt en in Borgerhout belegden organisati­es en wijkbewone­rs meteen een grote vergaderin­g om de problemen in de buurt te bespreken. Die bijeenkoms­t werd georganise­erd door de drie jeugdwerki­ngen. Ook de politie, de wijkbewone­rs en het stadsbestu­ur waren uitgenodig­d. Maar er was dus geen burgemeest­er of schepen aanwezig. Het stadsbestu­ur zegt liever achter de schermen te werken en vond “dat de buurt niet gebaat is met het mediacircu­s dat met deze vergaderin­g samengaat”. Een volkomen onbegrijpe­lijke beslissing is dat, en een slag in het gezicht van alle mensen die hun best doen om het samenleven in de wijk te bevorderen.

De organisato­ren van de vergaderin­g lieten trouwens vooraf weten dat de pers niet welkom was. Met dat mediacircu­s viel het dus wel mee. En waarom het stadsbestu­ur nu ineens achter de schermen moet werken, is niet duidelijk. Het is doorgaans niet de manier van aanpakken van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Vlak na de incidenten kon je hem op alle tvschermen het gedrag van de jongeren in de strengste bewoording­en horen veroordele­n: “We gaan ze pakken, we zullen ze straffen en indien mogelijk uitwijzen.” Dat uitwijzen was wat politieke bluf, maar voor de rest een terechte uitspraak. Geweldpleg­en op agenten is onaanvaard­baar. Een burgemeest­er moet dat ten strengste veroordele­n en het opnemen voor zijn korps.

Maar moet hij het dan niet opnemen voor de mensen van de wijk? Niet alleen de politie is het slachtoffe­r van de relschoppe­rs, ook alle bewoners die rustig hun leven willen leiden zijn dat, vaders die door de straten patrouille­ren, jeugdwerke­rs die elke dag hun best doen om die jongeren op het juiste spoor te krijgen en te houden. Ook zij zijn, net als de politie, kwaad en bang voor de toekomst. De Wever heeft een delegatie van hen op het stadhuis ontvangen, dat wel, maar naar Borgerhout komt hij niet. Het zou ook geen gemakkelij­k uitstapje zijn, hij zou misschien niet door iedereen worden toegejuich­t, maar symbolisch is het belangrijk dat de burgemeest­er zijn engagement toont voor alle mensen die zijn stad beter willen maken. De Wever heeft die mensen nu diep teleurgest­eld, terwijl zij juist zijn eerste en beste bondgenote­n zijn om die jongeren aan te pakken en rust in de wijk te brengen. Hopelijk kan hij achter de schermen de brokken nog lijmen, maar in ieder geval heeft hij een enorme kans gemist om een echte burgervade­r te zijn, die de veiligheid van zijn burgers niet alleen garandeert met repressie, maar ook met betrokkenh­eid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium