Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS-terroriste­n ‘gijzelen’ 140 Heistse leerlingen

Antiterreu­roefening van federale politie

- (blg)

Een gijzeling door leden van terreurgro­ep IS van 140 leerlingen en leerkracht­en in een school in Heistopden­Berg werd gisteren verijdeld door de speciale eenheden van de federale politie (DSU). Gelukkig ging het om een antiterreu­roefening.

De oefening, die tegelijker­tijd ook in het Nederlands­e Rotterdam plaatsvond, gaat uit van twee door één cel gecoördine­erde terreuract­ies in België en Nederland. In een middelbare school in Heist-op-den-Berg werden 140 leerlingen en leerkracht­en gegijzeld door vier IS-terroriste­n, in het Nederlands­e Rotterdam werden evenveel mensen vastgehoud­en op een conferenti­e over terrorisme. De terroriste­n eisten de vrijlating van vijf personen die in België en Nederland gevangenzi­tten. “Het crisiscent­rum van de FOD Binnenland­se Zaken neemt hier de coördinati­e op zich en staat ook in contact met het crisiscent­rum in Nederland”, zegt Ivo Vereycken, directeur operaties van DSU. “Het is de bedoeling dat er tussen beiden de nodige informatie wordt uitgewisse­ld zodat de juiste beleidsbes­lissingen kunnen worden genomen.”

Levensecht

Oefeningen zoals deze zijn cruciaal om pijnpunten bloot te leggen en voorbereid te zijn voor het ech- te werk. Dat beaamt ook een van de leden van DSU. “Het is voor ons heel belangrijk om ons voor te bereiden met realistisc­he situaties op realistisc­he locaties. Dat vergt van ons heel veel werk en voorbereid­ing.”

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? De speciale eenheden brengen de leerlingen in veiligheid tijdens een antiterreu­roefening op een school in Heist.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN De speciale eenheden brengen de leerlingen in veiligheid tijdens een antiterreu­roefening op een school in Heist.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium