Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moddergeve­cht van 10 miljoen

Baggeraars eisen schadeverg­oeding omdat overheid giftig Antwerps slib uitvoerde naar Nederland

- STEVEN DE BOCK

De wereldverm­aarde baggeraars DEME en Jan De Nul slepen OVAM, de Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij, voor de rechter. Ze willen een schadeverg­oeding van ettelijke miljoenen euro omdat de verwerking van honderddui­zenden kubieke meter giftig slib uit de Antwerpse haven aan hun neus voorbijgin­g.

Honderddui­zenden kubieke meters giftige modder. Dat is de inzet van de strijd die de Vlaamse baggeraars de voorbije jaren voerden tegen het Havenbedri­jf Antwerpen en de Vlaamse overheid. Het slib komt uit de haven van Antwerpen en is zwaar vervuild met TBT, een product waarmee de rompen van schepen werden beschermd tegen corrosie.

In 2013 begon het Havenbedri­jf Antwerpen met verdieping­swerken en moest een oplossing worden gezocht voor al dat slib. Volgens Annik Dirkx, woordvoers­ter van het Havenbedri­jf, was die toen niet te vinden in België. Na een openbare aanbestedi­ng bleek dat de goedkoopst­e oplossing Nederlands was: de Slufter, een grootschal­ige opslagplaa­ts voor vervuild slib in de Rotterdams­e Maasvlakte. Zo grootschal­ig dat de Nederlande­rs de put niet gevuld kregen en dus internatio­naal op zoek gingen naar extra slib, menen de Vlaamse baggeraars.

“Dumpen is goedkoper”

Dankzij exportverg­unningen van OVAM kon het Havenbedri­jf het contract met Nederland afsluiten. De voorbije jaren werd al ongeveer 200.000 kubieke meter giftig Antwerps slib in de Nederlands­e put gestort.

Tot grote woede van de Vlaamse baggerbedr­ijven DEME, De Nul en Ghent Dredging, die de inkomsten van de verwerking aan hun neus voorbij zagen gaan. Ze stapten naar de Raad van State om de exportverg­unningen van OVAM te laten vernietige­n. “Samen hadden we in eigen land genoeg ca- paciteit om dat slib te verwerken”, zegt Ivo Pallemans van Envisan, de milieudoch­ter van De Nul. “Maar natuurlijk waren wij duurder. We proberen het slib maximaal te recycleren. In Nederland wordt het gewoon in een put gestort, een aanpak die in Vlaanderen niet meer toegelaten wordt. Natuurlijk kun je dan goedkoper werken.”

Bij OVAM blijven ze erbij dat de Slufter de beste oplossing was. Maar de Raad van State heeft de Vlaamse baggeraars nu gelijk gegeven. De exportverg­unningen werden allemaal vernietigd. Wat al weg is, kan niet meer worden teruggehaa­ld, maar de 213.000 kubieke meter bagger die de ko- mende maanden uit de haven zou worden gehaald, kan niet meer naar Nederland. “Dat geldt ook voor het andere besmet slib – zowat 3 miljoen ton – dat in de toekomst misschien moet worden uitgebagge­rd”, zegt Dirk Ponnet van DEC, de milieudoch­ter van DEME. “Het was onze grote angst dat alle giftige bagger voortaan naar Nederland zou gaan, onze tientallen miljoenen aan investerin­gen in betere technieken en recyclage voor niets zouden zijn geweest, en de hele sector in België kapot zou gaan.”

Zware financiële dobber

Volgens advocate Isabelle Larmuseau, die de baggeraars bij- stond voor de Raad van State, is de uitspraak geen verrassing. “Het was niet meer dan een verzinsel van OVAM dat de Nederlands­e aanpak beter zou zijn. Terwijl het Havenbedri­jf gewoon zo goedkoop mogelijk afwilde van zijn giftige bagger en gehoor vond bij OVAM.”

Naast de juridische nederlaag bij de Raad van State dreigt voor OVAM – en dus voor de Vlaamse overheid – nu ook nog een zware financiële dobber. Via de rechtbank willen de baggerbedr­ijven ook nog een schadeverg­oeding. De gemiste inkomsten schatten ze op “ettelijke miljoenen”, tussen 5 à 10 miljoen euro.

 ?? FOTO DEME GROUP ?? Een schip van DEME spuit bagger op. Baggeren blijkt een lucratieve business.
FOTO DEME GROUP Een schip van DEME spuit bagger op. Baggeren blijkt een lucratieve business.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium