Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel muziek van eigen bodem op de wei

In tien jaar tijd nooit zo veel Belgische bands op affiche

- (nadb, wjn, bpr)

Een op de zes bands op de affiche is Belgisch, het hoogste aantal sinds 2005. Muziek van eigen bodem is weer helemaal in op Rock Werchter en trekt dichte drommen publiek. Gisteren scoorden onder meer Tout Va Bien en Warhola, vandaag is het aan bands als Bazart. “We staan hier niet zomaar, het is duidelijk dat ons land weer bulkt van de kwaliteit”, zegt Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal.

“Amai, dat s taat hier vol.” Een rake opmerking bij Warhola. Twee minut en voor de s tart van het c oncert was het al dring en om KluB C binnen t e geraken. De popularit eit v an het s oloproject v an Oliv er Symons benadert stilaan die van grote broer Bazart – dat v andaag optreedt en w aar hij de t oetsen verzorgt. In een hemd dat g eleend leek uit de k ast van Max Colombie – de man leent er ook muzik aal van – stapte Symons het podium op. Een donkere sfeer overviel de t ent, met dank aan jank ende synths en zijn be zwerende s tem. De f ans w aren het eens: “Hypnotiser­end.”

Het is duidelijk: Belgische muziek is weer helemaal terug. Dat beaamt ook Wannes Cappelle, frontman van Het Z esde Met aal. “E n het is niet v oor onz e schone ogen, hé. Het is duidelijk dat muziek v an eigen bodem echt weer leeft.” Cappelle mocht gistermidd­ag met zijn W estVlaamse g ezelschap het hoofdpodiu­m openen. E en ondankb are plek op de affiche, zou je denk en, op een moment dat het publiek met mondje smaat binnendrup­pelt en v ooral bezig is met het kie zen van zijn middagmaal – een durum, of t och maar w eer een hambur ger. Maar toch is Cappelle een g elukkig man. “V roeger dacht ik dat onze muziek beter zou passen bij de intimiteit van een t ent. Maar het w as fijn om op het hoo fdpodium te s taan. Het moeilijk ste w as die ruimt e goed t e benutt en. Zoiets k an je niet thuis oe fenen natuurlijk. Het podium is w aarschijnl­ijk zelfs groter dan mijn huis.”

Intimidere­nd, z o noemt Capelle het ook. “Ik w as echt zenuwachti­g om er aan t e beginnen”, geeft hij toe. “Als je dat podium op stapt, voel je je een klein poppetje in een enorme poppenk ast.” Maar t och leek hij z elfverzeke­rd. In joggingbr oek nog w el, berekend nonchalant en helemaal c onform de tr end dit jaar ( zie onder aan de ze p agina). E en t erechte houding, w ant in g een tijd z oog hij met Naar de Wuppe en Ploegsteer­t de aandacht naar zich t oe. Imago veranderd

Een poppenkast dus, zoals Cappelle R ock Werchter noemt, maar w el eentje w aarin het Belgis che aandeel gr oot is . W arhola, Baz art, T ourist L eMC, Oscar and the W olf ... V oor het eer st in meer dan tien jaar tijd is het w eer België boven. Op de affiche prijken liefst dertien namen van eigen bodem, goed voor een z esde v an alle b ands en hoog ste aant al sinds 2005. Geen toeval, zegt Cappelle. “Die bands staan er niet z omaar. Er is heel v eel aan het g ebeuren in de Belgis che muziek wereld en er k omt een hoop k waliteit bo vendrijven.” E n de per ceptie errond en het imag o zijn de jong ste jar en helemaal gekeerd.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal: “Vroeger dacht ik dat onze muziek beter zou passen bij de intimiteit van een tent. Maar het was fijn om op het hoofdpodiu­m te staan.”
FOTO KOEN BAUTERS Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal: “Vroeger dacht ik dat onze muziek beter zou passen bij de intimiteit van een tent. Maar het was fijn om op het hoofdpodiu­m te staan.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium