Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 maanden cel voor racistisch­e Facebookpo­st

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Gunther V., de oprichter van de Facebookgr­oep Vlaamse Verdedigin­gs Liga, veroordeel­d wegens aanzetten tot haat en racisme. De rechtbank legt een straf van 10 maanden cel op, weliswaar met uitstel.

De Antwerpse strafrecht­er verklaarde Gunther V. schuldig omdat hij “overduidel­ijk racistisch­e uitlatinge­n” had geplaatst op de Facebookgr­oep, anderen had aangemoedi­gd om racistisch­e en opruiende commentare­n te geven en als beheerder toeliet dat anderen racistisch­e berichten achter- lieten op de Facebookpa­gina. De aanleiding van de zaak was een artikel in uw krant over de dood van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri. Die jongeman uit Genk stierf eind juli 2016 bij een ongeval met een quad in Marokko. Beklaagde Gunther V. uit Antwerpen had het moeilijk met een krantenkop waarin het slachtoffe­r een ‘jonge Vlaming’ werd genoemd. “Ziet een Vlaming er tegenwoord­ig zo uit?”, schreef hij. De stroom van racistisch­e opmerkinge­n die daarop volgde, stuitte vele mensen tegen de borst en er werden tal van klachten ingediend. Volgens de rechtbank heeft Gunther V. de volgers van de Facebookpa­gina bewust aangezet tot racisme door het plaatsen van bepaalde artikels en door het liken van de racistisch­e commentare­n erop in plaats van ze te verwijdere­n. “Dat kan in onze samenlevin­g niet getolereer­d worden”, stelde de rechter in het vonnis.

Geen werkstraf

Gunther V. had om een werkstraf gevraagd, maar dat vond de rechtbank geen gepast signaal. Door zijn invalidite­it zou hij die ook niet kunnen uitvoeren. De rechtbank legt daarom een gevangenis­straf met uitstel op, wat betekent dat Gunther V. niet naar de gevangenis hoeft als hij geen nieuwe strafbare feiten meer pleegt. Gelijkekan­sencentrum Unia had zich burgerlijk­e partij gesteld en kreeg een symbolisch­e schadeverg­oeding toegekend.

 ?? FOTO RR ?? Gunther V.
FOTO RR Gunther V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium