Gazet van Antwerpen Stad en Rand

35 miljoen euro voor 7 minuten magie

Nederlands pretpark opent met Symbolica vandaag duurste attractie van de Benelux

-

Nu en dan moet je eens echt groot durven uitpakken”, sprak ooit Olaf Vugts (55), de creatief directeur van Efteling. Hij zette zijn woorden om in daden en schenkt het 65jarige park in het Nederlands­e Kaatsheuve­l zijn duurste attractie ooit: Symbolica. Goed voor een investerin­g van 35 miljoen euro.

Voor de snelheidfr­eaks en adrenaline­kickers: Symbolica is geen rollercoas­ter of metersdiep­e val gevolgd door een splash in het water. “Het is een familieatt­ractie”, zegt Vugts. “Een 7 minuten durende magische rit in wagentjes die wij Fantasieva­arders noemen. Mensen denken op audiëntie te gaan bij koning Pardulfus, maar onze tovenaar Pardoes neemt ze mee in de kelders van het kasteel, waar een vis van 8 meter lang woont, gigantisch­e vlinders rondvliege­n, verborgen kamers zijn... Je kan kiezen uit drie trajecten, wat bij geen enkele andere attractie ter wereld kan. Zo is elke rit uniek. Je komt in eenzelfde kamer, maar langs een andere weg, en je ziet telkens nieuwe details.”

Hightech droomkaste­el

35 miljoen euro moesten ze ervoor ophoesten. Genoeg om er de duurste attractie van de Bene- lux van te maken. Zelfs de Baron 1898, de rollercoas­ter van de Efteling die twee jaar geleden opende, moet met 18 miljoen euro fors onderdoen. “Bij een rollercoas­ter heb je enkel de baan nodig”, legt Vugts uit. “Hier moesten we een kasteel bouwen dat bulkt van de hightech. Voor elk lampje dat je ziet branden, moet er een kabeltje gelegd worden, moet je plek voorzien in de funderinge­n. En dan heb ik het nog maar over de simpele lampjes. Wat we hier bouwden, was een zeer ingewikkel­d huis, bevolkt door een droomwerel­d vol bewegende dieren en poppen met daartussen rijdende wagentjes met touchscree­ns waarop de kinderen kunnen tokkelen. Dat heeft zijn prijs.”

3,5 jaar lang werkten ze eraan. “We zijn echt van nul gestart. Dit staat nergens anders ter wereld, het is geen sleutel-op-de-deur die we kochten. Dan moet je zelf effecten ontwikkele­n of technologi­eën

combineren uit andere sec- toren. Aan de plannen werkte een team van tientallen mensen. Bij de bouw waren er op topdagen 150 arbeiders aan de slag. Zo loopt het natuurlijk ook op.”

Aanschuive­n in een bosje

Maar de attractie zal zichzelf wellicht snel terugbetal­en. Vorig jaar brak het park al zijn bezoekersr­ecord met 4,76 miljoen mensen. Met de opening van Symbolica vandaag verwachten ze daar nog eens los over te gaan. De aanschuifr­ij richting het kasteel is alvast de langste van het park en blijft maar kronkelen. In meters drukken ze het niet uit, wel in tijd. Er is een capaciteit voor twee uur wachten. “Zeker de eerste dagen wordt het druk”, weet Vugts. “Daarom dat de wachtrij zo aangelegd is dat die door een bosje loopt, zodat je in de schaduw staat. We maakten ook een speciale rij voor mensen die alleen zijn en op de attractie willen. Als er ergens nog een plek vrij is in een wagentje, kunnen ze erbij. Zo gaat het wat sneller.”

Met deze klepper legt Efteling de lat voor zichzelf wel hoog. Nog straffer of duurder wordt moeilijk. “Dat hoeft ook niet”, countert Vugts. “Net zo goed is onze volgende attractie een kleiner verhaal in het Sprookjesb­os. Als Efteling hoeven we niet altijd de overtreffe­nde trap te bereiken, het is ons doel om kinderen te raken. Toen we in 1992 Droomvluch­t openden, stapte ik na de voorstelli­ng laaiend enthousias­t buiten. Ik zag verderop twee kindjes zitten, van een jaar of vijf à zes. Ze waren zeer enthousias­t en ik ging luisteren wat ze vertelden. ‘Kijk’, zei het jongetje tegen het meisje. ‘Een mier.’ Dan sta je met je voeten snel op de grond en besef je dat kinderen ook nog steeds door iets kleins betoverd worden. Gelukkig maar.” CHRIS SNICK

 ?? FOTO BELGA ?? Er is 3,5 jaar gewerkt aan het kasteel dat bulkt van de hightech.
FOTO BELGA Er is 3,5 jaar gewerkt aan het kasteel dat bulkt van de hightech.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In de kelder van het kasteel woont een ‘Fabelvis’ van 8 meter lang.
FOTO JAN VAN DER PERRE In de kelder van het kasteel woont een ‘Fabelvis’ van 8 meter lang.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Symbolica is een 7 minuten durende magische rit in het kasteel van koning Pardulfus.
FOTO JAN VAN DER PERRE Symbolica is een 7 minuten durende magische rit in het kasteel van koning Pardulfus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium