Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper schuldbese­f over zijn schandalen

Mayeur neemt met bizarre brief ontslag nog voor PS sanctie kan bekendmake­n

-

Met een “verbijster­ende” ontslagbri­ef nam voormalig Brussels PSburgemee­ster Yvan Mayeur gisteren ontslag uit zijn partij. Zelfs bij PS kunnen ze zijn toon niet smaken.

Nog voor de deontologi­sche commissie van PS een uitspraak kon doen, hield Yvan Mayeur gisteren de eer aan zichzelf. Maar zijn afscheidsb­rief, geschreven vanuit zijn buitenverb­lijf in de Franse skiplaats Chamonix, doet overal de wenkbrauwe­n fronsen. Uit de brief spreekt amper schuldbese­f over zijn royale vergoeding­en bij de daklozenop­vang Samusocial, integendee­l. “Ik was er altijd van overtuigd dat ik handelde in het belang van ons socialisti­sche ideaal”, schrijft hij. Mayeur betreurt dat hij “wellicht” fouten heeft gemaakt, maar ook dat hij zich “niet beter heeft kunnen verantwoor­den”. “Verbijster­end”, reageert Brus- sels schepen Els Ampe (Open Vld). “Hij heeft het duidelijk nog altijd niet begrepen”, klinkt het bij zusterpart­ij sp.a. Ook bij PS leeft verontwaar­diging. “We delen de mening in zijn brief niet”, zegt Ahmed Laaouej, Kamerlid en ondervoorz­itter Brusselse PS, geërgerd. Dat Mayeur vlak voor zijn sanctie communicee­rde, wordt maar matig geapprecie­erd. Brussels parlements­lid Emir Kir noemt het zuchtend “toch al een begin van iets dat lijkt op de erkenning v van zijn fouten”.

Di Rupo blijft zwijgen

Voorzitter Elio Di Rupo en Waals minister-president Paul Magnette houden het nog altijd bij “geen commentaar”. Om zelf buiten schot te blijven in de zaak-Mayeur, verwijzen beide PS-toppers continu naar de Brusselse PS. Van de grote Brusselse kopstukken reageerde Brussels minister-president Rudi Vervoort meteen dat de beslissing van Mayeur “onvermijde­lijk” was. De Brusselse leading lady Laurette Onkelinx heeft het over “ethische fouten” en “een verantwoor­delijke beslissing in het belang van de PS-militanten”. Zelf hield ze Mayeur nochtans lang een hand boven het hoofd en moet ze volgens N-VA “dus ook haar conclusies trekken”, maar voorlopig staat haar afdeling nog pal achter haar. Een deel van de Brusselse PS w weigert Mayeur ook nog altijd te veroordele­n. “Ik ga mij niet uitspreken over een terecht ontslag of niet”, zegt parlements­lid en Brusselse schepen Karine Lalieux. “Het is zijn keu- ze. Maar ik weet wel dat hij alles gegeven heeft voor Brussel en PS.”

Gratis burgemeest­ers

Hoe dan ook zijn ze Mayeur nog niet helemaal kwijt in Brussel. Hij blijft allicht, tot verbijster­ing van velen, zetelen als onafhankel­ijke in de Brusselse gemeentera­ad (loon: 150 euro per zitting). En hij blijft voorlopig voorzitter van waterinter­communale Vivaqua (loon: 65.000 euro bruto per jaar als voorzitter). “Wij kunnen hem nu niet meer verplichte­n, maar eigenlijk zou het niet meer dan normaal zijn dat hij nu ook afstand doet van al zijn resterende mandaten”, zegt Laaouej. Om nog te redden wat te redden valt – de peilingen zijn dramatisch voor PS – probeert de partij nu zo snel mogelijk schoon schip te maken. Het ontslag van Mayeur is volgens Kir “een belangrijk­e eerste stap” naar ‘le nouveau PS’. “Nu is het belangrijk om sterke voorstelle­n te doen en te tonen dat we de voeling met de basis echt niet verloren zijn.” Te beginnen met het belangrijk­e decumul-congres zondag. Het voorstel waar de militanten straks over moeten stemmen, komt neer op een volledige “financiële decumul”. Posten cumuleren mag dan nog wel, maar het loon van een parlements­lid mag nooit worden overschred­en. Wie nog burgemeest­ers of schepen wil zijn, moet dat dus gratis doen. Burgemeest­ers of schepenen uit steden met meer dan 50.000 inwoners zouden wél een cumulverbo­d krijgen. Of dat de partij kan redden, zal moeten blijken.

 ?? FOTO BELGA ?? Yvan Mayeur: “Ik heb wellicht fouten gemaakt.”
FOTO BELGA Yvan Mayeur: “Ik heb wellicht fouten gemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium