Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liefde voor kunst zit in mijn genen”

Kleindocht­er van farmareus Janssen maakt antieke juwelen weer helemaal hip

- ANNELIES ROOSE

Ze zou er zelf nooit mee uitpakken, maar ze is de kleindocht­er van dr. Paul Janssen, stichter van Janssen Pharmaceut­ica, en dan is top zijn in de juwelenbra­nche niet het eerste wat je zou verwachten. De ravissante Pauline Janssen (22) maakt nochtans volop furore met een online boetiek voor antieke juwelen.

Drie ringen draagt ze rond haar vingers wanneer we haar ontmoeten op de Gentse Kouter. Rond haar linkerarm een prachtige armband, aan haar oren antieke oorringen en links bovenaan haar jurk steekt een delicate broche. “Allemaal dateren ze van de Victoriaan­se en Edwardiaan­se tijd, het belle époque- of artdécotij­dperk. Ze zijn gemaakt van smaragd, saffier, diamant en edelstenen. Maar eigenlijk zijn ze niet mijn persoonlij­ke bezit. Alles wat ik draag, kan je kopen.” Pauline etaleert ons een deel van haar Instagramb­oetiek Pauline’s Jewellery Box die ze recent heeft geopend. Ze verkoopt er uitsluiten­d antieke juwelen, die gemaakt zijn in de periode 1850-1970, aan prijzen die schommelen tussen 100 en 1.500 euro. “Veel mensen vinden het vreemd dat een jonge vrouw haar dagen vult met het aan- en verkopen van zogezegd ouderwetse juwelen”, zegt Pauline. “Maar ik zie dat niet zo. In tegenstell­ing tot moderne stukken, hebben antiekek juwelen een ziel, omdat ze een heel leven achter de rug hebben. Ze hebben veel meer cachet dan nieuwe stukken. Zeker als je ze goed kiest, kan je er een eenvoudige outfit in één klap ontzettend stijlvol mee maken.”

Stage bij grote veilinghui­zen

Vandaag is Pauline’s Jewellery Box een opstartend bedrijf en lijkt het kleinkind van wijlen Paul en Dora Janssen voorbestem­d voor een even succesvoll­e zakencarri­ère als haar bekende grootvader. Al is haar juwelenboe­tiek eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, waarmee ze zich vooral tussendoor bezighoudt, zoals tijdens lunchpauze­s op drukke werkdagen in Londen. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze naar de Britse hoofdstad in functie van haar langetermi­jnplan: carrière maken in de veilingwer­eld. Na stages bij veilinghui­zen Sotheby’s en Bonhams werkt ze momenteel als stagiair en assistent op de juwelenafd­eling van dat andere bekende veilinghui­s: Christie’s. Intussen werkt ze haar bachelor in de kunstweten­schappen aan de UGent af en volgt ze opleidinge­n aan de prestigieu­ze juweelacad­emies in Londen. Allemaal om op een dag haar grote droom waar te kunnen maken: internatio­naal juweelexpe­rt worden.

“Liefde voor kunst en juwelen zit in mijn familie in de genen. Als kind stond ik vaak om 6u op om samen met mijn moeder naar rommelmark­ten te gaan, op zoek naar antiek. Van haar opmerkelij­ke oog en

s smaak heb ik veel geleerd: ze is een groot voorbeeld voor mij. Ook mijn grootmoede­r (de weduwe van Paul Janssen, red.) inspireert me. Dora heeft heel haar leven veel gereisd en ik heb tot op vandaag erg veel aan haar foto’s, verhalen en juwelen die ze eraan overhoudt. Mijn grootvader langs moeders kant, Dorsan Goethals, is dan weer mijn echte mentor. Hij zorgde er bijvoorbee­ld voor dat ik al op mijn negentiend­e stage kon lopen in het Louvre.”

Popup in Knokke

Om juwelen te vinden voor haar webshop, houdt Pauline vast aan haar aloude recept: rommelmark­ten afgaan, langsgaan bij juwelenhan­delaars, snuisteren in galerijen. “De leukste momenten zijn die waarop ik iets koop en thuis ontdek dat het om een erg kostbaar juweel gaat”, vertelt ze. “Zo heb ik ooit eens een ketting van 18 karaat goud gekocht voor 1 euro. De verkoper wist niet dat het een duur stuk was.” Momenteel is het voor Pauline uitkijken naar de zomer. Begin augustus wordt namelijk haar website gelanceerd, waar ze op korte termijn een webshop zal openen, en van 11 tot 13 augustus organiseer­t ze in Knokke een pop-up. Intussen rekent ze erop dat elke stap haar dichter bij haar ultieme toekomstpl­an brengt: op een dag een vaste juwelenvit­rine openen in luxewarenh­uizen als Fortnum, Masons en Liberty. “Waar allemaal jonge mensen in de rij staan om hét antieke juweel van hun dromen te kopen.”

 ??  ?? FOTO'S FRANK BAHNMULLER Pauline Janssen draagt ‘haar eigen’ ringen, oorbellen, armband en broche. “Maar eigenlijk zijn ze niet mijn persoonlij­ke bezit. Alles wat ik draag, kan je kopen.”
FOTO'S FRANK BAHNMULLER Pauline Janssen draagt ‘haar eigen’ ringen, oorbellen, armband en broche. “Maar eigenlijk zijn ze niet mijn persoonlij­ke bezit. Alles wat ik draag, kan je kopen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium